to top

USPJEŠNO OKONČANA STUDENTSKA PRAKSA NA OSNOVU OKVIRNOG SPORAZUMA U OSNOVNOM SUDU SOKOLAC, ODЈELJENJE U PALAMA

Studenti Pravnog fakulteta koji studiraju u sjedištu Fakulteta u Palama uspješno su učestvovali u studentskoj praksi iz oblasti građanskog (procesnog) prava u Osnovnom sudu Sokolac, odјeljenje u Palama. Praksa je održana u drugoj polovini decembra mjeseca prema modelu prakse koji je osmišljen na Pravnom fakultetu, a predstavlja dio programa prakse na osnovu Okvirnog sporazuma o razumijevanju – Unapređenje praktične nastave i obuke za studente prava i diplomirane pravnike. Višednevni mentorski rad sa studentima i mogućnost neposredne komunikacije sa sudijama, omogućili su studentima da ovladaju praktičnim znanjem i vještinama u oblasti  građanskog prava.

Nastavak studentske prakse iz oblasti građanskog prava planiran je u mjesecu februaru iduće godine kada će studente ugostiti sudije Građansko-privrednog odjeljenja Okružnog suda u Istočnom Sarajevu.

 

O značaju same prakse, studenti su rekli sljedeće.

„Pohađanje studentske prakse u Osnovnom sudu Sokolac, odjeljenje u Palama, bilo je dragocjeno iskustvo. Boravak u radnom okruženju pravosudne institucije (a priori) pružio mi je priliku da dodatno unaprijedim, te (a posteriori) praktično primjenim teorijsko znanje, stečeno tokom studiranja. Kroz razgovor sa (profesionalnim i ljubaznim) mentorima o građanskom postupku i predmetima, uočio sam izazove sudijskog poziva i kompleksnost građanskog postupka. U suštini, studentska praksa je značajna vannastavna aktivnost, koja doprinosi  razvoju i usavršavanju profesionalnih vještina. Svakako, preporučujem svima da se prijave za praksu.“

Filip Šupić, student četvrte godine

 

„Praksa u Osnovnom sudu je uvijek obogaćujuće iskustvo. Interakcija sa sudijama donosi brojne benefite, sudije su bili profesionalni i otvoreni za sva pitanja u vezi sa pravnom strukom. Prisustvovanje suđenjima pružilo mi je priliku za praktično iskustvo i doprinijelo razumijevanju parničnog postupka, stoga preporučujem mlađim generacijama da pohađaju prakse.”

Mihailo Andrijašević, student četvrte godine

 

„Prisustvovali smo pripremnim ročištima kao i parničnom (glavnom) ročištu. Sudije mentori su nas uputili na način rada suda i tok samog postupka, načinima izlaganja dokaza, saslušanja vještaka, kao i procjeni relavatnih dokaza za vođenje postupka.Radnici suda kao i sudije mentori dočekali su nas prijatno, otvoreni za saradnju kao i za sva pitanja i nedoumice koje nas zanimaju.

Ova praksa je jedno divno iskustvo koje nam je pridonijelo lakšem razumijevanju materije.Praksa koju organizuje Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, svakako će nam pružiti mogućnost da lakše dođemo do zaposlenja, i stručnog usavršavanja.“

Mihailo Kovačević, student treće godine 

„Prije svega htjela bih da se zahvalim na mogućnosti koju nam je Pravni fakultet pružio. Nama studentima, praksa poput ove mnogo znači. Imali smo priliku da prisustvujemo ročištima i praktično uočimo sve ono o čemu učimo. Pored toga, mnogo su nam značili i razgovori sa sudijama, koji su bili veoma pristupačni. Imali smo mogućnost da pitamo sve što nas zanima i da proširimo svoje znanje.”

Lana Šućur, student treće godine

 

„Ovom prilikom prvo bih htjela da iskažem  zahvalnost na omogućenoj  praksi. Imali smo zaista lijepo iskustvo sa sudijama, sa kojima samo razgovarali o ročištima i drugim predmetima. Bilo je mnogo korisno i zanimljivo prisustvovati ročištima i vidjeti kako to u praksi funkcioniše. Praksa nam pomaže da bolje razumijemo teoriju koju učimo, a i da je lakše savladamo. Takođe, praksa nam je pomogla da se bolje upoznamo sa  radom suda, njegovom organizacijom i nadležnostima.”

Sara Okiljević, student treće godine

 

„Veoma sam zahvalna na omogućenoj praksi. Utisci su veoma pozitivni, smatram da je korisno da, pored teorije koju svakodnevno učimo, imamo i ovaj vid prakse. Prisustvovali smo ročištima, vidjeli kako to u praksi izgleda i moram da kažem da su sudije bile veoma susretljive i otvorene za diskusiju o bilo kom postavljenom pitanju. “

Sofija Golijanin, student treće godine

 

„Prije svega, želim da se zahvalim na omogućenoj praksi koja nam je dosta pomogla u shvatanju pojedinih teorijskih principa. Na praksi smo imali mogućnost da prisustvujemo ročištima koja su bila dosta zanimljiva, a uz to smo imali mogućnost da sa sudijama diskutujemo o različitim dilemama i o svim pitanjima koja su nas zanimala. Sudije su se jako potrudile da nam sve detaljno pojasne i da uživamo na praksi, kao što i jesmo.”

Marina Milošević, student treće godine

 

„Prisustvovali smo pripremnim ročištima u koje su nas najprije sudije mentori uputili,kao i sam način rada suda u toku samog postupka,kao i način izlaganja dokaza,saslušanje vještaka naravno i procjeni dokaza koji su upotrebljavani. Zaista smatram da je ova praksa jedno divno iskustvo te da ce imati veliki značaj u našem daljem radu i školovanju.Sudije mentori su se potrudili da, na što bolji i profesionalniji način, prikažu rad suda i samu njihovu ulogu.”

Marina Sudžum, student treće godine

 

„Praksa u Osnovnom sudu u Sokocu, odjeljenje u Palama je bila veoma korisna za razumijevanje materije iz Građansko procesnog prava. Imali smo priliku da prisustvujemo ročištima i da razgovaramo sa sudijama koji su nas ljubazno primili i upoznali sa svojim radom. Kao i ostale prakse koje sam pohađala, i ova praksa mi je pomogla da obogatim svoje znanje iz oblasti građanskog prava, a pored toga i pružila zanimljivo iskustvo.”

Anastasija Spaić, student četvrte godine 

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892