to top

U NARODNOJ BANCI SRBIJE PONOVO ODRŽANA DVOMJESEČNA STUDENTSKA PRAKSA

Studentkinja Pravnog fakulteta Anja Karavlah ovogodišnja je učesnica u ljetnjoj praksi u Narodnoj banci Srbije. Već treću godinu zaredom, studentima Pravnog fakulteta bila je pružena mogućnost da obavljaju studentsku praksu u ovoj izuzetno važnoj instituciji na osnovu Memoranduma o poslovnoj saradnji iz 2019. godine. Praksa je održana tokom jula i avgusta u Beogradu, a o stečenim znanjima i utiscima najbolje svjedoče riječi koleginice Karavlah:

„Dvomjesečnu praksu u Narodnoj banci Srbije sam obavljala u Sektoru za zaštitu korisnika finansijskih usluga u Odsjeku za postupanje po pritužbama korisnika. Moji zadaci su se ogledali u postupanju po pritužbama korisnika finansijskih usluga koje pružaju banke, odnosno u ispitivanju njihove formalnopravne i materijalnopravne ispravnosti i odgovaranju na pitanja korisnika, sve sa ciljem donošenja pravilnih odluka koje će omogućiti ili ostvarivanje prava korisnika ili restituciju i naknadu štete, u slučaju povrede. S obzirom na brojnost zakonskih i podzakonskih akata kojima je materija regulisana, prve dane prakse sam provela upoznajući se sa propisima koji uređuju pružanje finansijskih usluga, kao i uslove za vođenje postupka po pritužbi korisnika i sam tok postupka. Nakon toga sam čitala konkretne pritužbe i odluke koje su u vezi sa njima donijete. Ono što sam mogla da zaključim na osnovu dosadašnjeg rada jeste da je posao u Sektoru izuzetno dinamičan. Pritužbe se međusobno umnogome razlikuju, zbog čega je neophodno punu pažnju obratiti na detalje i konsultovati relevantne propise. O svom mentoru, zamjeniku mentora i ostalim zaposlenima u Sektoru imam samo riječi hvale zbog njihove ljubaznosti, susretljivosti i spremnosti da u svakom trenutku odgovore na moja pitanja i daju mi detaljna pojašnjenja. Zaista mi se dopao način na koji je praksa koncipirana i uvjerena sam da će mi znanja stečena u toku njenog obavljanja neizmjerno koristiti, imajući u vidu činjenicu da sam već kao studentkinja treće godine imala privilegiju neposrednog dodira sa primjenom i tumačenjem prava, kao i priliku da svoja teorijska znanja u oblasti zaštite korisnika produbim, a potom i upotpunim praktičnim aspektom.Tokom avgusta sam, uz nesebičnu pomoć svog mentora, uspjela da pripremim završni rad na temu „Minimalni zahtjevi za znanjem i stručnošću zaposlenih u bankama“, koji sam krajem mjeseca uspješno odbranila u prisustvu svojih kolega sa prakse i zaposlenih u Sektoru. Tokom izrade završnog rada sam imala priliku da predstavim ono što sam tokom dva mjeseca naučila kroz obavljanje prakse, te da predložim i određenja poboljšanja postojećih rješenja.

Sama organizacija prakse, prijatni međuljudski odnosi, mogućnost učenja, napredovanja i usavršavanja samo su neke od brojnih prednosti ljetne prakse u Narodnoj banci Srbije koje su moje iskustvo učinile nezaboravnim. Željela bih da zahvalim Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ali i Narodnoj banci Srbije na mogućnosti obavljanja ljetne prakse i preporučila bih svim kolegama da se prijave i iskoriste ovu jedinstvenu priliku koja će im, uvjerena sam, neizmjerno koristiti na profesionalnom planu.“

Anja Karavlah, student treće godine

 

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892