to top

USPJEŠNO OKONČANA STUDENTSKA PRAKSA U OKRUŽNOM JAVNOM TUŽILAŠTVU U ISTOČNOM SARAJEVU

 

Proteklih sedmica, uspješno je okončana studentska praksa u Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu, koju su pohađali studenti koji studiraju u sjedištu Fakulteta, u Palama.

Tokom prakse, koja je organizovana na osnovu Okvirnog sporazuma o razumijevanju – Unapređenje praktične nastave i obuke za studente prava i diplomirane pravnike, studenti su imali priliku da upotpune znanje koje su stekli iz oblasti krivičnog materijalnog i procesnog prava, da se upoznaju sa organizacijom i načinom rada tužilaštva, ali i sa izazovima koje sa sobom nosi profesija tužioca.

U fokusu rada bili su slučajevi iz prakse i uloga tužioca u njihovom rješavanju. Kroz razne predmete, studenti su imali priliku da praktično sagledaju sve faze postupka: od zaprimanja krivične prijave, preko sprovođenja istrage, preduzimanja radnji dokazivanja, pa do faze podizanja optužnice. Takođe, tokom prakse studenti su se detaljnije upoznali sa vrstama i sadržajem tužilačkih odluka, te su, kroz hipotetičke primjere i modele problema iz prakse, imali mogućnost da pokažu kako bi se i sami snašli u ulozi tužioca. Tom prilikom su pokazali visok nivo znanja stečen tokom studiranja.

O obavljenoj praksi, studenti su imali sljedeće utiske:

„Obavljanje prakse u Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu je bilo veoma lijepo iskustvo. Imali smo priliku da slušamo tužioce , stručne saradnike i druge zaposlene. Svi su bili veoma ljubazni i nesebično su nam prenijeli svoje znanje. Preporučila bih svim narednim generacijama da ne propuste ovaj vid prakse, jer je jedno nezaboravno iskustvo. “

Magdalena Golijan, student treće godine

“Praksom u Okružnom javnom tužilaštvu smo i više nego zadovoljni. Svi u Tužilaštvu, sa kojima smo imali kontakt, bili su izuzetno ljubazni i otvoreni za sva naša pitanja. Proveli su nas kroz cijeli postupak, od primanja krivične prijave u pisarnici, CMS baze, dežurstava tužilaca itd. Takođe smo imali priliku da posjetimo prostorije za saslušanje svjedoka i da analiziramo pojedine predmete. Posebno bih izdvojila stručnu saradnicu Jelenu Plakalović sa kojom smo proveli najviše vremena. Sve u svemu, jedno divno iskustvo koje nam je svakako bilo od velike koristi.”

Anđela Đogo, student treće godine

“Utisci sa prakse u Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu su veoma pozitivni. Cijeli radni kolektiv, a posebno sekretar, stručni saradnici i tužioci su se potrudili da nam na što bolji način približe i upoznaju nas sa radom Tužilaštva. Stekli smo dosta novih znanja koja su nam pomogla da bolje razumijemo materiju koju učimo na fakultetu i steknemo potpuniju sliku o samom radu tužilaca. Preporučila bih i ostalim kolegama da se prijave jer je veoma korisno i zanimljivo iskustvo. “

Anastasija Spaić, student treće godine

“Kao student treće godine prava, imao sam priliku obaviti studentsku praksu u Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu, određen broj sati u toku mjeseca aprila. Iz toga razloga, ovim putem želio bih da podijelim svoje utiske nakon obavljene prakse.

Studentska praksa u Okružnom javnom tužilaštvu pružila mi je priliku da steknem praktičan uvid u rad ove institucije. Tokom prakse sam naučio mnogo stvari o postupcima krivičnog gonjenja, pravnim procedurama, prikupljanju dokaza i analizi dokaza.

U toku prakse imao sam priliku da radim sa tužiocima, stručnim saradnicima, psiholozima i drugim zaposlenima u tužilaštvu, kao i da se bavim različitim aktivnostima poput: čitanja urneka; simulacijom uloge tužioca u direktnom i unakrsnom ispitivanju svjedoka; simulacijom tužilačke pozicije u pojedinim slučajevima; analiziranjem posebnih istražnih radnji; učestvovanja u analizi privrednih i krivičnih predmeta,  i mnogim drugim aktivnostima.

Takođe, upoznao sam se sa procesom obrade različitih predmeta u tužilaštvu. Razgovarao sam sa tužiocima i stručnim saradnicima o brojnim temama u vezi sa spajanjem teorijskog i praktičnog znanja.

Pohađanje prakse u tužilaštvu bilo je izuzetno korisno za moju buduću pravnu karijeru. Stekao sam vrijedno znanje o pravnom sistemu, procesu rada tužilaštva i pravnoj argumentaciji. Smatram da je ovo iskustvo važno za buduće pravnike, naročito za one koji žele da se bave krivičnim pravom.

Veoma mi je drago što sam se prijavio za pohađanje ove prakse. Želio bih zahvaliti svim članovima Okružnog javnog tužilaštva na saradnji u toku studentske prakse. Veliko je zadovoljstvo obavljati praksu u tako stručnom kolektivu.

Iskreno savjetujem mladim kolegicama i kolegama da se prijave za studentsku praksu.“

Filip Šupić, student treće godine

“Zahvalila bih Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Okružnom javnom tužilaštvu na mogućnosti obavljanja ove vrste prakse. Kroz period od nekoliko dana imali smo priliku da se upoznamo sa radom tužioca, stručnih saradnika i ostalih članova uprave u ovoj ustanovi. Pored toga što su nam predočili sa kojim slučajevima se najčešće susreću, nesebično su dijelili i svoja lična iskustva u poslovanju. Kratko rečeno, pokazali su nam da nije teško biti profesionalan. Preporučila bih i ostalim studentima da se prijave na praksu i tako steknu novo iskustvo. “

Maja Žmukić, student treće godine

“Praksu u Okružnom javnom tužilaštvu smatram veoma korisnom i uvid u način rada  ovog organa mnogo znači. Iskustvo je bilo veoma lijepo i potrudio sam se da shvatim i naučim što više zbog toga što smatram da će ovo iskustvo biti vrlo korisno u budućnosti. Naučili smo mnogo toga i imali smo odličnu kooperaciju sa svima u Tužilaštvu što su nam i oni potvrdili. Vrlo sam zahvalan svima u Tužilaštvu i Pravnom fakultetu što nam je ova prilika obezbijeđena.”

Filip Vasić, student treće godine

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892