to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Novosti

GOSTOVANJE PROFESORICE STJEPANOVIĆ NA PRVOJ SRPSKOJ TELEVIZIJI

Prof. dr Stanka Stjepanović sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu gostovala je na Prvoj srpskoj televiziji Srbije i širokoj publici objasnila značaj koji nosi Zakonopravilo Svetog Save za pravnu tradiciju Srbije i srpskog naroda svugdje. Predstavila je fototipsko izdanje Sarajevskog prepisa Zakonopravila Svetoga Save i puni prevod na savremeni srpski jezik. Profesorica je objasnila da se u javnosti zna o značaju Svetog Save u prosvjeti i medicini ali da je njegova uloga u pravu još uvijek nedovoljno poznata, što se i vidi iz pokušaja prevođenja Zakonopravila na moderni srpski jezik, poduhvata koji je bio u prošlosti iz nepoznatih razloga sputavan.

Tim koji je radio na prevođenju, u kojem je učestvovala i prof. Stjepanović, nakon izdane fototipije pripemio je za izdavanje prevoda Sarajevskog prepisa Zakonopravila Svetog Save. Profesorica je u emisiji prikazala dijelove istorijske građe koji se tiču izučavanja djela Svetog Save i Zakonopravila, a pomenula je i Istraživačku grupu „Jeftimije Jovanović“ koja djeluje na Pravnom fakultetu i koja se bavi istraživanjem Zakonopravila, radova Svetog Save i drugih srednjovjekovnih pisanih srpskih spomenika.

Video možete naći na linku OVDJE.

Pravni fakultet imao je vrlo značajnu ulogu u izdavanju fototipije Sarajevskog prepisa Zakonopravila Svetoga Save (Sarajevske Krmčije), pravnog spomenika koji se čuva u Muzeju Stare pravoslavne crkve Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Sarajevu, i koji je po mnogo čemu jedinstven i višestruko značajan za pravnu istoriju slovenskih naroda.

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892