Obavještenja

JAVNA ODBRANA ZAVRŠNOG MASTER RADA KANDIDATA MILKICE PETROVIĆ

U ponedјeljak, 21. 2. 2022. godine sa početkom u 14.00 časova, u prostorijama odјeljenja van sjedišta Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu u Bijeljini, održana je javna odbrana završnog master rada kandidata Milkice Petrović  pod nazivom ''Zaštita dјeteta od štetnih informacija za njegovo zdravlje i razvoj''.

Komisiju za odbranu ovog završnog master rada činili su:

  • dr Dimitrije Ćeranić, vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu – predsjednik Komisije;
  • dr Stanka Stjepanović, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu – mentor i član Komisije;
  • dr Svjetlana Ivanović, docent Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu – član Komisije.

Predmet istraživanja ovog rada je zaštita dјeteta od štetnih informacija, odnosno prevashodno definisanje šta su  štetne informacije, kako i na koji način utiču na zdravlje i razvoj dјece, zatim koje informacije imaju štetan uticaj u pojedinim životnim dobima dјeteta. Rad je usmjeren i na to kako sprovesti zaštitu, a ne povrijediti pravo dјeteta, niti dopustiti da bude neinformisano, za njemu preporučljive sadržaje. Konvencija o pravima dјeteta definiše dijetе kao svako biće mlađe od 18 godina, osim ako se po državnom zakonu ne smatra da se punoljetnost stiče u ranijoj dobi. Na navedene kategorije, dјecu, štetne informacije dopiru iz raznih aspekata, počevši od prenatalnog perioda, pa sve do punoljetstva. U prenatalnom periodu utiču direktno preko majke, a kasnije vrše direktan uticaj. Šire se unutar porodice prevashodno, zatim u školi, kasnije na većim nivoima organizovanja. Na dјecu u ranijoj životnoj dobi utiču najviše odnosi unutar porodice, čak i neshvatljive informacije dјečijem umu mogu se klasifikovati kao pozitivne i negativne i po Frojdu od presudnog su uticaja na kasniji razvoj ličnosti. Sredstva javnog informisanja i ubrzan razvoj tehnike i tehnologije, mogu imati štetan uticaj na zdravlje i razvoj dјeteta, ako su apsolutno dostupne, jer znamo da u medicini svjetska zdravstvena organizacija kaže ''sve može biti lijek i otrov u zavisnosti od količine''. Prevelika količina sadržaja namijenjenih za dјecu ne ostavlja pozitivne tragove, a kako tek oni neprimjereni njegovom dobu. Elektronski mediji šire informacije putem interneta, mejlova, diskova, televizije, radija i drugih društvenih mreža, kao i štampanih medija. Dinamika vremana dovela je do otežanih uslova za razvoj i adekvatno usmjerenje dјeteta. Dјeluje neshvatljivo da u vremenu napretka su otežani uslovi u poređenju sa prošlosti, ali istina je da je teško naći adekvatan put, jer toksični stres je povećan, kao i broj informacija. Naša sudska praksa ne pruža građu  za analizu navedene tematike, dok Evropski sud za ljudska prava, kao i inostrani sudovi ilustruju navedeno. Kod roditelja postoji sukob prava na zaštitu dјeteta i prava na pristup informacijama, to se kasnije prenosi i na učitelja, pa se opravdano postavlja pitanje gdјe je rješenje, da li ga treba tražiti na ovim nivoima ili je podignuto i nametnuto, a mi kao marionete ga slijedimo. Glavna svrha otkrivanja koliko štetne informacije utiču na zdravlje dјeteta je prije svega u cilju donošenja jače zakonske regulative koja bi štitila prava dјeteta. Da bismo sproveli zaštitu, moramo uvidјeti šta to sve ostavlja štetne tragove na zdravstveno stanje najmlađe ljudske populacije, a zatim predložiti preventivne mjere sprečavanja.

Na osnovu svega navedenog, komisija je zauzela stav da je riječ o veoma kompleksnoj i aktuelnoj temi kojoj treba posvetiti znatno više pažnje u pravnoj nauci i praksi. Komisija je konstatovala da je riječ o vrlo kvalitetnom kandidatu i odlično urađenom završnom master radu koji je ocijenila sa najvišom ocjenom čime je Milkica Petrović uspješno okončala odbranu svog master rada i zasluženo stekla akademsko zvanje mastera prava.

Štampa