Novosti

TERENSKA VJEŽBA – „JAČANJE FORENZIČKIH KAPACITETA U REGIONU JUGOISTOČNE I ISTOČNE EVROPE ZA PREGLED LICA MJESTA U ISTRAZI HBRN (HEMIJSKOG, BIOLOŠKOG, RADIOLOŠKOG I NUKLEARNOG) INCIDENATA“

U periodu od 30.05. do 01.06.2017. godine početnim sastankom u Beogradu, Republika Srbija, otpočeo je projekat P57 „Jačanje forenzičkih kapaciteta u regionu jugoistočne i istočne Evrope za pregled lica mjesta u istrazi HBRN (hemijskog, biološkog, radiološkog i nuklearnog) incidenata“, koji je nastavak projekta „Jačanja sposobnosti za prvi odgovor na HBRN incidente i jačanja regionalne saradnje u državama Jugoistočne Europe, Južnog Kavkaza, Moldavije i Ukrajine (Projekat P – 44/52)“.

U okviru projekta P57 planirana je terenska vježba za balkanski subregion koja će biti izvedena 02.10.2019. godine u Palama, Bosna i Hercegovina, u Sportsko-poslovnom centru Peki od 09,00 do 17,00 časova u organizaciji Konzorcijuma Projekta P57 i Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja. Vježba će rezultatima ući u završnu evaluaciju vježbe i izvještaj Evropskoj komisiji o uspješnosti Projekta 57. Zemlje učesnice subregionalne terenske vježbe su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Sjeverna Makedonija i Republika Srbija.

Terenska vježba će obuhvatati primjenu procedura za istraživanje HBRN lica mjesta, izviđanje, procjenu rizika, izradu akcionog i plana trijaže, timsku komunikaciju, prikuplјanje uzoraka i tragova sa lica mjesta, propisno pakovanje i dekontaminaciju. Timska komunikacija uz diskusiju i štabno odlučivanje o postupcima će biti po scenariju vježbe koji je radiološko-nuklearnog tipa i koji je izradio Konzorcijum Projekta P57.

S tim u vezi, želimo da pozovemo predstavnike vaših institucija, članove HBRN timova,  službena lica i zaposlene da svojim prisustvom u svojstvu posmatrača i publike pruže podršku ovom događaju subregionalnog karaktera.

Pozivamo studente da se prijave na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Štampa