Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu okupio je 23. marta 2011. god. u svom zdanju u Palama najbolje besjednike iz Republike Srpske i Srbije, studente pravnih fakulteta u Beogradu, Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, kao i Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, te po prvi put organizovao „Veče besjede“, koje se može okarakterisati i kao neformalno republičko i regionalno takmičenje u besjedništvu.

Pred stručnim žirijem, koji su činili univerzitetski profesori Oliver Antić, Milan Tomić i Branka Brčkalo, kao i pred mnogobrojnim posjetiocima u amfiteatru naše visokoškolske ustanove, predstavilo se dvanaest besjednika, a posebno treba istaći da su mahom govorili svoje tekstove, što je nastupima davalo dodatnu vrijednost i ubjedljivost.

Po ocjeni žirija, najbolji i za nijansu najubjedljiviji govornik bio je student Pravnog fakulteta sa Pala, inače student omudsman Republike Srpske – Marko Močević, dok je prvu nagradu publike dobio njegov mlađi kolega Nikola Čvoro. Drugu i treću nagradu podijelili su Aleksandar Kostić iz Beograda i Aleksandar Jokić iz Banje Luke, odnosno Brankica Subotić i Aleksandra Čvoro sa Pala, dok je specijalno priznanje dobio Đorđe Marilović iz Bijeljine.

„Bez dobrih govornika nema dobrih pravnika, kao što je bez dobrih pravnika i studenata prava teško zamisliti jednu ovakvu manifestaciju. Srećan sam i ponosan na naše studente koji njeguju besjedništvo i znaju da bez govorničkog dara teško može biti dobre advokature, odbrane, sudske prakse. Da je zaista riječ o značajnoj manifestaciji visokog kvaliteta, potvrđuje i to da je Pravni fakultet iz Beograda u Pale poslao svog najboljeg besjednika, a raduje nas što su učešće uzeli i studenti od Banje Luke do Trebinja, koji dolaze sa različitih fakulteta i iz raznih mjesta i gradova.“ – rekao je dekan Pravnog fakulteta prof. dr Milan Tomić, najavivši da će tokom 2011. godine, kada fakultet bude obilježavao Dan i krsnu slavu, biti upriličeno još veće i masovnije takmičenje besjednika.

Na manifestaciji je ustanovljena nagrada za najboljeg besjednika koja nosi ime velikog francuskog akademika i mislioca, Žana Ditura, velikog prijatelja srpskog naroda i, kako je to rekao prof. dr Oliver Antić – „Sveca vrline pravednosti“. Tim povodom, u slavu ovog velikana, profesor Antić se prigodnim govorom obratio prisutnima.

Prva nagrada publike ponijela je naziv „Prof. dr Novica Vojinović“, u znak sjećanja na profesora koji je pokrenuo rad Besjedničke sekcije na Pravnom fakultetu u Istočnom Sarajevu prije desetak godina.

 

UČESNICI

Svetlana Panić – „Zaveštanje Stefana Nemanje o jeziku“, tekst priredio Mile Medić

Video snimak

Gorana Planinčić – „Zašto su Justiciji oči povezane“, odlomak iz romana Vuka Draškovića „Sudija“

Video snimak

Dejana Mirković – „Što na mostu dobiješ, na ćupriji izgubiš“

Video snimak

Aleksandar Jokić – „Ni po babu ni po stričevima“

Video snimak

Maja Jovičić – „WC treba da smrdi“

Video snimak

Aleksandar Kostić – „Uzvišen čovek kritikuje sebe, neuzvišen druge“

Video snimak

Brankica Subotić – „Neznanje je moć“

Video snimak

Miloš Sikiraš – „Ko smo mi danas“

Video snimak

Marko Močević – „Dokle više ovako“

Video snimak

Aleksandra Čvoro – „Kurs o ženama“

Video snimak

Đorđe Marilović – „Ekologija svijesti“

Video snimak

Nikola Čvoro – „Mali doprinos nebitnog čovjeka“

Video snimak

Štampa