Obavještenja

Obavještenje: Pravna klinika „Vještine zastupanja u krivičnom postupku“

OBAVJEŠTENJE ZA STUDENTE

 

Obavještavaju se studenti da će se u ljetnjem semestru školske 2022/2023. godine održati Pravna klinika na našem fakultetu na temu – Vještine zastupanja u krivičnom postupku. Studenti starijih godina (III i IV) imaju određena predznanja ali i studenti nižih godina ukoliko imaju želju da saznaju kako se odvija krivični postupak (od početnih radnji javnog tužioca, radnji advokata a zatim i proces rada sudije) mogu da se pridruže radu klinike.

U sklopu Pravne klinike, studenti će pohađati praktičnu nastavu, imati predavanja pravnih praktičara (sudija Kantonalnog suda u Sarajevu – Mirza Đozo, javni tužilac Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu - Milka Vaselić i advokat - Bojan Veselinović), posjećivati sud (krivično odjeljenje), javno okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu i  učestvovati u simulaciji suđenja koje će se održati u sudnici Fakulteta.

Svrha projekta jeste pripremanje studenata za odgovornosti sudije, javnog tužioca i advokata putem učenja zasnovanog na praksi koje unapređuje poznavanje vještina zastupanja u krivičnom postupku.

Kroz praktične vježbe, studenti će učiti o ulogama i odgovornostima sudija, javnih tužilaca i advokata u krivičnim predmetima, ali i steći uvid u dužnosti svjedoka i vještaka. Pored toga studenti će naučiti kako da analiziraju i rješavaju probleme kao stranke u krivičnom postupku te spoznati kompleksnost zastupanja na glavnom pretresu u krivičnom postupku.

Dana 8. marta 2023. godine sa početkom u 11.00 časova u sali III godine sutkinja Mel Flanagan u okviru Pravne klinike održaće prezentaciju - Implicitne predrasude (njihov uticaj na pravosuđe). Predavanje će biti prilika da se potencijalno zainteresovani studenti upoznaju sa sadržinom i metodologijom nastave u okviru pravne klinike, te da nakon predavanja odluče jesu li zainteresovani da se prijave za učešće u njenom radu.

Obezbjeđen je konsekutivni prevod sa engleskog jezika.

 

Pale, 27. 02. 2023. godine                                      

Koordinatori projekta

prof. dr Mladenka Govedarica,s.r.

doc. dr Igor Petković, s.r.

Štampa