O fakultetu

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u Odjeljenju u Bijeljini, održaće se Pravna klinika „Pravda za djecu“

Pravna klinika

 centar za ljudska prava

 

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu,

u Odjeljenju u Bijeljini, održaće se Pravna klinika „Pravda za djecu“

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u Odjeljenju u Bijeljini, u periodu od 17. do 31. decembra 2018. godine, održaće se Pravna klinika pod nazivom „Pravda za djecu“ (Kliničko obrazovanje pravnika za studente Pravnog fakulteta), u sklopu nastavka saradnje sa CLJP iz Mostara, koja je započela 2017. godine održavanjem istovjetne klinike za studente Pravnog fakulteta u sjedištu na Palama. Pravna klinika će biti održavana u Bijeljini u okviru projekta „Pravda za svako dijete“ koji provodi UNICEF u saradnji sa Švedskom agencijom za razvoj (Sida), Švajcarskom vladom, nadležnim resornim ministarstvima i institucijama na nivou BiH, entiteta i kantona, te Biroom za ljudska prava Tuzla, Centrom za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) i Centrom za ljudska prava u Mostaru, nevladinim organizacijama koje pružaju stručnu i tehničku podršku u sprovođenju aktivnosti, a čiji fokus je pristup pravdi za djecu, prava, interesi i zaštita djece i mladih, razvijanje i primjena alternativnih mjera pri postupanju sa djecom u kontaktu sa zakonom,  kao i predupređenje maloljetničkog prestupništva.

Predavači na klinici će biti nastavnici i saradnici pravnih fakulteta, kao i pravnici koji se u praksi bave ostvarivanjem i zaštitom prava i interesa djeteta (sudije, advokati, radnici centra za socijalni rad i dr.). Nakon održavanja klinike, početkom 2019. godine (najvjerovatnije tokom marta), polaznici će obaviti višednevnu stručnu praksu u Centru za pružanje besplatne pravne pomoći, Kancelarija u Bijeljini. Po okončanju rada pravne klinike, studenti će dobiti sertifikate o učešću na klinici i obavljenoj stručnoj praksi.

Polaznicima koji su tokom 2018. godine obavili stručnu praksu u Centru za pružanje besplatne pravne pomoći, Kancelarija u Istočnom Sarajevu, tokom naredne sedmice biće svečano uručeni sertifikati na Pravnom fakultetu na Palama. O tačnom datumu i terminu dodjele sertifikata biće blagovremeno obaviješteni putem fakultetske internet stranice i oglasne ploče.

Pravna klinika u Odjeljenju u Bijeljini počeće sa radom 17. decembra i trajaće do 31. decembra 2018. god., (ukupno 30 časova), s tim da će se predavanja i radionice držati po programu rada koji će do kraja ove sedmice biti objavljen na internet stranici fakulteta. Studenti druge, treće i četvrte godine i apsolventi prvog ciklusa studija, kao i studenti master studija koji žele da učestvuju u radu pravne klinike mogu se javiti doc. dr Dimitriju Ćeraniću putem elektronske pošte (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.), najkasnije do petka, 14. decembra 2018. godine.

Pravna klinika (Obavještenje i poziv zainteresovanim studentima)

Štampa