to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

O fakultetu

PREDAVANJE O ZNAČAJU ZAKONOPRAVILA SVETOGA SAVE NA DANIMA SLOVENSKE PISMENOSTI I KULTURE (VIDEO)

FOTO: YouTube, Градска библиотека АТАНАСИЈЕ СТОЈКОВИЋ, Рума

Dr Stanka Stjepanović, redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, održala je predavanje o značaju Zakonopravila Svetog Save za slovenske narode. Predavanje je održano na 11. manifestaciji „Dani slovenske pismenosti i kulture" u Rumi, 28. maja 2021. godine. Snimak predavanja dostupan je OVDЈE.

Govoreći o značaju Zakonopravila Svetog Save, koje je poznato i kao Knjiga kormčaja ili Krmčija, kao i o savremenom izdanju fototipije i prevoda, profesorica Stjepanović istakla je malo poznate činjenice o nastanku i razvoju pravne terminologije kod Srba i Slovena, o sačuvanim prepisima i naročito značajnom Sarajevskom prepisu Zakonopravila, i o uticaju koji je proučavanje Zakonopravila imalo na najveće domaće i slovenske pravne mislioce i zakonopisce, naročito tokom devetnaestog i dvadesetog vijeka. Pred slušaocima našla se fototipija Sarajevskog prepisa Zakonopravila, čije izdavanje je inicirala i bila jedan od priređivača prof. Stjepanović a značajno podržao Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Svoje istraživanje prof. Stjepanović približila je slušaocima, navodeći doprinos ranijih značajnih a skoro pa zaboravljenih naučnika, pravnika i istoričara Sergeja V. Troickog, Aleksandra V. Solovjeva, Vikentija F. Fradinskog i drugih.

Manifestaciju „Dani slovenske pismenosti i kulture" organizuje Gradska biblioteka „Atanasije Stojković" u Rumi. Manifestacija godinama okuplja mnogobrojne stvaraoce iz zemalja koje dijele nasljeđe slovenske kulture i istorije, ambasadore slovenskih zemalja u Republici Srbiji, sekretare i atašee za kulturu, akademike, književne kritičare, univerzitetske profesore, pa tako u danima održavanja događaje u Rumi posećuju gosti iz Rusije, Slovačke, Češke, Hrvatske, itd. U proteklih devet godina, ovu manifestaciju pratilo je preko 12.000 posjetilaca.

Fototipija Sarajevskog prepisa Zakonopravila Svetog Save zauzima posebno mjesto na Pravnom fakultetu kao svjedočanstvo o jednom od najstarijih i najvažnijih pravnih izvora Srba i Slovena. Pravni fakultet je u okviru Naučnog skupa povodom Dana fakulteta posvetio posebnu pažnju Zakonopravilu kroz rad posebne sekcije.

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892