O fakultetu

POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI I RAZUMIJEVANJU SA PREDSJEDNIKOM SKUPŠTINE BRČKO DISTRIKTA

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Goran Marković i predsjednik Skupštine Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine mr Siniša Milić potpisali su Memorandum o razumijevanju i saradnji. Potpisivanje Memoranduma predstavlja osnov za bogatu saradnju dviju institucija, na obrazovnom, zakonodavnom i istraživačkom planu.
Memorandumom je predviđeno organizovanje niza zajedničkih aktivnosti, kao što su: saradnja u oblasti izrade zakona i drugih pravnih akata iz nadležnosti Skupštine; studentska praksa u Skupštini; organizovanje seminara, u saradnji sa Evropskom organizacijom za javno pravo, s ciljem stručnog usavršavanja zaposlenih u Skupštini, drugim javnim institucijama i javnim preduzećima u Distriktu; unapređenje pravnog sistema na principima vladavine prava, ljudskih prava, tolerancije, i dr.; unapređenje visokoškolskog obrazovanja, zasnovanog na istinskim vrijednostima znanja, istraživanja, kritičkog mišljenja i društvene odgovornosti.

Potpisnici Memoranduma istakli su značaj visokog obrazovanja za razvoj našeg društva i potrebu da visokoškolske ustanove učestvuju u razvoju šire društvene zajednice. S tim ciljem, uspostavlja se saradnja između Pravnog fakulteta i Skupštine Brčko Distrikta, budući da obje institucije treba da imaju aktivnu ulogu u razvoju društva, doprinoseći njegovom razvoju, čemu treba da doprinesu i zajedničke aktivnosti koje će biti ostvarene u narednom periodu. Jedna od prvih biće obnova saradnje sa Evropskom organizacijom za javno pravo, koja ima svoju regionalnu kancelariju u Brčkom, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu je kolektivni član ove organizacije. Nakon posjete čelnika ove organizacije, biće konkretizovani oblici saradnje u bliskoj budućnosti. Sastanku i potpisivanju Memoranduma prisustvovali su viši ass. Đorđe Marilović, mr sa Pravnog fakulteta i Nemanja Krivokapić, mr, šef odsjeka u Sektoru za koordinaciju politika i pravne poslove Brčko Distrikta.

Štampa