to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

O fakultetu

HRONIKA DOGAĐAJA 2019. GODINE NA PRAVNOM FAKULTETU UNIVERZITETA U ISTOČNOM SARAJEVU

 

Pravni fakultet još od 2014. godine objavljuje Hroniku događaja u svom naučnom časopisu Godišnjak Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu. Time se naš fakultet svrstao među malobrojne fakultete koji na poseban način obavještavaju javnost o svojim aktivnostima u toku godine. Međutim, sada smo odlučili da Hroniku događaja na Pravnom fakultetu učinimo dostupnijom javnosti tako što ćemo hronike objavljivati u posebnoj rubrici na zvaničnoj internet stranici fakulteta.

Počećemo sa Hronikom događaja iz 2019. godine, jer je u ovoj godini Pravni fakultet od obnavlјanja rada 1994. godine preduzeo najveći broj aktivnosti, oko sedamdesetak, koje smo u objavljenoj hronici ukratko predstavili. Aktivnosti u ovoj godini nisu bile samo po brojnosti najznačajnije do sada, nego su i po svojoj sadržini bile od izuzetnog značaja za Pravni fakultet, a većina njih preduzete su po prvi put u praksi fakulteta. Neke od novopreduzetih aktivnosti i ovdje ćemo pomenuti, a detaljnije informacije o svim događajima možete pronaći na fakultetskoj internet stranici.

Tokom 2019. godine obavlјeno je eksterno vrednovanje studijskog programa „Pravo“ na prvom ciklusu studija od strane međunarodnih stručnjaka, čime je naš studijski program po datumu ocjenjivanja postao prvi akreditovani studijski program prava u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Osmi Naučni skup povodom Dana Pravnog fakulteta održan 2019. godine vrednovan je kao međunarodni naučni skup prve kategorije, kao najbolje kategorisan naučni skup u oblasti društveno-humanističkih nauka. Sredstvima Ministarstva u potpunosti je finansirano izdavanje zbornika radova sa ovog skupa, a sufinasirano je i samo održavanje skupa. Izrađena su dva Erasmus+ projekata i podnijeta Evropskoj komisiji na ocjenu. Jedan je odobren, tako da će naši studenti i nastavnici boraviti na razmjeni u inostranstvu, na Univerzitetu u Katancaru (Italija). Nadležnom ministarstvu podnesen je prijedlog naučno-istraživačkog projekta sačinjenog od strane naših nastavnika i saradnika, čije je sufinansiranje odobreno. Po sačinjenom projektu za unapređenje infrastrukture, odobrenim sredstvima Ministarstva omogućen je pristup bazi HeinOnline, najznačajnijoj u oblasti prava. Preduzetim aktivnostima na postavljanju nove internet stranice, izmjenama na nalozima fakulteta, registraciji u odgovarajućim bazama itd., značajno je podignuta vidljivost Pravnog fakulteta na internetu. Objavlјeno je više desetina poziva i obavještenja za naučno i stručno usavršavanje naših nastavnika, saradnika i studenata, koje su oni u značajnoj mjeri iskoristili.

Zaključeno je jedanaest sporazuma o saradnji sa naučno-istraživačkim ustanovama i organizacijama, pravosudnim institucijama, privrednim društvima i stručnim udruženjima i organizacijama. U posjeti Pravnom fakultetu boravili su predstavnici mnogih institucija, udruženja i organizacija, a neki od njih držali su tematska predavanja našim studentima. Potpunim preseljenjem u Centar za visoko obrazovanje trajno je riješen smještaj i rad Oдjeljenja koje u Bijeljini postoji od 1999. godine.

Studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu, među kojima i studenti Pravnog fakulteta, bili su u studijskoj posjeti Univerzitetu u Voronježu (Rusija). Na putu ka Voronježu, studenti su uz cjelodnevni boravak noćili u Košicama (Slovačka), kao i Kijevu (Ukrajina), a u povratku, studenti su na isti način boravili u Krakovu (Poljska) i Budimpešti (Mađarska). Troškovi putovanja bili su simbolični, jer su obezbijeđena donatorska sredstva.

U dvodnevnoj posjeti Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srpske boravili su studenti Pravnog fakulteta iz sjedišta na Palama i Oдjeljenja u Bijeljini, a prevoz i smještaj bio je besplatan pošto su obezbijeđeni donatori. U istoriji parlamentarizma Republike Srpske, sjednici koja je bila u toku po prvi put su prisustvovali studenti nekog fakulteta.

Sedamdeset šest naših studenata koji studiraju u Palama, Bijeljini i Srebrenici, pohađali su petnaestodnevnu stručnu praksu u područnim jedinicama RUGIPP-a tokom ljetnih mjeseci 2019. godine. Desetak njih nakon diplomiranja zasnovalo je pripravnički staž na osnovu obavljene prakse i dobijene preporuke Pravnog fakulteta. Stotinjak studenata boravilo je na praksi ili u posjeti sudovima, policijskim upravama i kazneno-popravnim ustanovama u Istočnom Sarajevu, Sokocu i Bijeljini. Nekoliko desetina studenata obavilo je stručnu praksu u Pravobranilaštvu BiH. U kompaniji „Telrad Net“ d.o.o. Bijeljina obavljena je studentska stručna praksa na osnovu koje je jedan naš student zasnovao radni odnos u tom privrednom društvu.

Održane su tri pravne klinike, najviše do sada u jednoj godini. Na njima je učestvovalo stotinjak naših studenata, uz učešće studenata i sa drugih fakulteta. Na osnovu stečenog iskustva i naših preporuka, nekoliko studenata zasnovalo je pripravnički staž u ustanovama i udruženjima koje su bile suorganizatori ovih klinika. Otpočela je obuka za korišćenje bazom Paragraf leks, najvećom regionalnom bazom pravnih propisa, sudske prakse i pravnih obrazaca, a pohaćali su je studenti i pravnici iz prakse. Organizovane su tri akcije dobrovolјnog davalaštva krvi na Palama i u Bijeljini.

Promotivni video Pravnog fakulteta po prvi put je snimlјen 2019. godine. Prvenac je bilo i organizovanje Dana otvorenih vrata na Palama i u Bijeljini uz učešće nekolio stotina maturanata iz istočnog dijela Republike Srpske. Maturantima u Trebinju, Bijeljini i Ugljeviku držana su prilagođena predavanja o pravnim i društvenim temama. Pokrenuta je nova rubrika na internet stranici fakulteta – I oni su bili naši studenti i još uvijek su sa nama.

 

HRONIKA DOGAĐAJA 2019. GODINE NA PRAVNOM FAKULTETU UNIVERZITETA U ISTOČNOM SARAJEVU 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892