to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

O fakultetu

POČETAK RADA EKOLOŠKE PRAVNE KLINIKE

POČETAK RADA EKOLOŠKE PRAVNE KLINIKE

Ekološka pravna klinika, koju i ove godine, uz finansijsku podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, organizuje Udruženje Arhus centar u BiH počela je sa radom 5. novembra 2020. godine. Usljed nepovoljne epidemiološke situacije, Klinika je organizovana online, putem Zoom platforme.

Kliniku je otvorila gđa. Emina Veljović, izvršna direktorica Udruženja Arhus centar u BiH. Pozdravljajući učesnike ovogodišnje pravne klinike, gđa. Veljović izrazila je zahvalnost kako Misiji OSCE-a u BiH za kontinuiranu podršku u realizaciji ovog važnog projekta, tako i Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Pravnom fakultetu u Sarajevu, koji iz godine u godinu daju značajan doprinos realizaciji Ekološke pravne klinike. Učesnicima se potom obratio dr Lordanidi, zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH, ističući značaj bavljenja pitanjem zaštite životne sredine u Bosni i Hercegovini danas. U ime Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, učesnike je pozdravila doc. dr Sanja Kreštalica, koordinator Ekološke pravne klinike na Fakultetu. Istakla je zadovoljstvo uspješnom saradnjom sa Udruženjem Arhus centar u BiH, kao i činjenicom da studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prepoznaju značaj ove oblasti i iz godine u godinu prijavljuju se za učešće u klinici u sve većem broju. Potom, učesnike je pozdravila i prof. dr Amina Nikolajev, koordinator Ekološke pravne klinike na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Studentima se, u svojstvu saradnika u Udruženju Arhus centar u BiH, obratila i Sunčica Kovačević, student Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koja je nakon vrlo uspješnog prošlogodišnjeg učešća u Ekološkoj pravnoj klinici dobila priliku raditi u pomenutom Udruženju.

Cilj ove pravne klinike je obuka studenata za praktičnu primjenu pravnih propisa iz oblasti ekologije, posebno Arhuske konvencije, u domaćem pravnom poretku, kroz rad na konkretnim slučajevima. Rad pravne klinike će se odvijati u četiri sesije, tokom kojih će biti održan niz predavanja i obuka za praktičnu primjenu pravnih propisa iz oblasti ekologije. U radu ovogodišnje Ekološke pravne klinike učestvuje 30 studenata prvog i drugog ciklusa studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Prva sesija biće održana tokom 5. i 6. novembra 2020. godine.

 

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892