to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

O fakultetu

PRAVNI FAKULTET OBILJEŽIO DAN FAKULTETA I KRSNU SLAVU

PRAVNI FAKULTET OBILJEŽIO DAN FAKULTETA I KRSNU SLAVU

Pravni fakultet je 31. oktobra obilježio Dan fakulteta i Krsnu slavu Sv. Petra Cetinjskog. Ove godine, Dan fakulteta i Krsna slava obilježeni su skromno, poštujući zaštitne mjere, u prisustvu nekolicine zvanica. Obilježavanju su prisustvovali rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić, načelnik Opštine Pale g. Boško Jugović i predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo g. Miroslav Lučić. Fakultetu je krsnu slavu čestitao kum fakulteta akademik prof. dr Rajko Kuzmanović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i Udruženja pravnika Republike Srpske, koji nije mogao prisustvovati slavi iz opravdanih razloga. Goste su dočekali dekan prof. dr Goran Marković, prodekan za naučno-istraživački rad doc. dr Dimitrije Ćeranić, prof. dr Radomir V. Lukić, viši asistent Đorđe Marilović, mr i tehnički sekretar fakulteta Magdalena Makljenović.

Obraćajući se prisutnima nakon lomljenja slavskog kolača, dekan prof. dr Goran Marković rekao je da ove godine Dan fakulteta i Krsnu slavu obilježavamo sa sjetom, tugom i nadom. Obilježavamo ih sa sjetom, jer se prisjećamo prethodnih godina, kada je sala Pravnog fakulteta bila prepuna gostiju, prijatelja Pravnog fakulteta koji su, u znak poštovanja, dolazili da čestitaju Dan fakulteta i krsnu slavu. To je pokazatelj ugleda Pravnog fakulteta, ne samo među pravnicima i na univerzitetu, već i u široj društvenoj zajednici. Obilježavamo ih sa tugom, zbog nesreće, u obliku pandemije kovid-19, koja je zadesila čovječanstvo, a time i naše prostore. Ipak, Dan fakulteta i krsnu slavu obilježavamo i sa nadom da će i ova nesreća proći i da će sala Pravnog fakulteta sljedeće godine ponovo biti puna njegovih prijatelja i poštovalaca.

Dekan Marković je istakao da je obilježavanje Dana fakulteta i krsne slave prilika da ukažemo na rezultate koje je fakultet postigao tokom godine. Pravni fakultet je potvrdio svoje mjesto u pravničkoj zajednici i među univerzitetima, u pogledu nastavnog i naučnog rada. Fakultet je upisao više studenata na prvi ciklus studija nego prošle godine, dok je broj upisanih studenata na drugi ciklus studija više nego udvostručen. Studenti učestvuju u brojnim vannastavnim aktivnostima, čime su izuzetno zadovoljni, a fakultet na ovaj način daje društvu dobre pravnike. Fakultet je prošle sedmice organizovao veliki naučni skup, uz učešće naučnika iz dvanaest država, koji je od strane resornog ministarstva kategorisan kao međunarodni naučni skup prve kategorije, kao najboљi naučni skup iz društvenih i humanističkih nauka u Republici.

Pravni fakultet nastoji da bude koristan član društvene zajednice, ne samo tako što joj daje dobre pravnike, već i organizujući aktivnosti kojima pruža pomoć građanima. Nastavljajući ovim putem, Pravni fakultet će nastojati da i daљe bude jedan od stubova pravne nauke i struke, institucija koja daje višestruk doprinos društvu u kome дјeluje, ostvarujući uzvišene principe zbog kojih postoji. Fakultet je zahvalan svojim zaposlenima i studentima, zbog kojih postoji i ima prepoznatljivo ime, ali i brojnim prijateljima, koji mu pružaju moralnu i drugu podršku i pomoć.

 

 

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892