O fakultetu

UTISCI SA STUDENTSKE PRAKSE U RUGIPP-U

UTISCI SA STUDENTSKE PRAKSE U RUGIPP-U

 

„Prije svega velika je čast i zadovoљstvo biti student Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Mi studenti dugujemo vam veliku zahvalnost za sve što ste nam pružili i omogućili da kroz mnogobrojne aktivnosti i ovakve prakse usvojimo mnoštvo znanja. Nemam mnogo toga da napišem. Dovoљno je da sam i prošle godine bila učesnik ove prakse, pa se samo može zakљučiti koliko je korisna bila, da sam se prijavila i ove godine gdje sam prošlogodišnje stečeno znanje samo proširila. Hvala vama i cjelokupnom rukovodstvu fakulteta, a veliku zahvalnost dugujemo i zaposlenima u RUGIPP-u, koji su i pored velikog obima posla našli vremena i odvojili ga za nas studente.“ Nikolina Savić, apsolvent, Pale.

„Prije svega, počastvovan sam što sam bio dio ove stručne prakse. Želim da zahvalim Pravnom fakultetu na ukazanoj prilici. Takođe, želim da zahvalim šefici PJ Milići, Tatjani Petričević, na temeљitim instrukcijama i upoznavanju sa radom uprave. Ovom prilikom želim da uputim apel svim studentima da se iskoriste ovakvim prilikama. Veliko hvala.“ Miloš Krsmanović, IV godina, Milići.

„Praksa mi je ukazala na suštinu onoga što teoretski učimo, te je jedno novo iskustvo za mene. Veoma sam zadovoљan sa onim sto sam posmatrao, naučio i obavio za vrijeme provedeno u katastru i gruntovnici. Zaposlene kolege su bili prijatni i mnogo toga mi pokazali kako se radi, a u gruntovnici gdje sam i više vremena proveo davali da radim različite predmete.“ Marko Kovačević, IV godina, Bijeljina.

„Zahvalila bih, kao i ostale kolege i kolegice, rukovodstvu našeg fakulteta i RUGIPP-a koji su nam omogućili obavљanje stručne prakse. Takođe, zahvalnost dugujemo i zaposlenima u našoj područnoj jedinici koji su od prvog dana bili korektni i spremni da nam pomognu, kao novim i mlađim kolegama i prenesu na nas svoja iskustva. Sama praksa omogućila nam je uvid u imovinskopravnu oblast, upoznavanje sa onim pojmovima sa kojima smo imali prilike da se susretnemo samo u teoriji, mogućnost da lica stručna u toj oblasti pitamo za ono što nas zanima i što nam je do sada bilo nejasno. Ovo je jedno lijepo i korisno iskustvo, koje će nam sigurno u daљem školovanju biti podstrek da učimo još više.
Obavlјanje stručne prakse u RUGIPP-u će sigurno nekima biti i putokaz za odabir i usavršavanje sebe, baš u toj oblasti prava. Svim studentima bih poručila da se prijave i da ono što su naučili primijene i u praksi, prošire svoja znanja i dožive zaista lijepo i pored toga, jako korisno iskustvo.“ Teodora Đukić, III godina, Pale.

„Ovim putem zahvaљujem pre svega našim profesorima, a onda i 'domaćinima' na celokupnoj organizaciji koja je bila profesionalna i pored toga što se nalazimo u teškoj i nesvakidašnjoj borbi sa Covidom 19. Drago mi je što su kako zaposleni, tako i mi studenti, ozbiљno pristupili samoj praksi, nismo je shvatili samo kao formalnost. Praksom koju sam pohađala u PJ Bijeљina, malo je reći da sam zadovoљna. Trudili su se kako zaposleni, tako i ja sama, da se bar tih 15 dana stavim u njihov položaj i radim bar neke njihove poslove, koliko mi to moj status i znanje kojim sada raspolažem, dopuštaju (uzimajući u obzir da sam treća godina). Bilo je prvih dana naporno, teško, priznaću i konfuzno, ali se vremenom i mojim zalaganjem ušlo u rutinu i sama sam osećala da sam deo 'tima'. U gruntovnici, uz veliku pomoć naše drage koleginice Ivane Lazić i samog koordinatora Nemanje Simikića, kao i ostalih, radila sam dnevno čak i po tri–četiri predmeta, bila su to rešenja o nasleđivanju, poklonu, kupoprodaji čak i hipoteci, što je za jednog studenta veliki uspeh i korak napred. Verujem, da nema potrebe da pišem sa kolikom profesionalnošću, љubaznošću, srdačnošću su me prihvatili kao budućeg pravnika i da je kolegijalnost bila na visokom nivou. Svim kolegama koji narednih godina budu želeli da se prijave na praksu (ne samo ovu nego na bilo kojem drugom mestu) savetovala bih da to učine samo ukoliko žele zaista da rade, uče, daju svoj maksimum, jer samo tada će praksa imati svrhu. Iskoristite se prilikom koja vam se pruža, svako stečeno znanje vas čini bogatijim i značiće vam kako u okvirima prava, tako i u privatnom životu.“ Tamara Urošević, III godina, Bijeljina.

„Zahvalila bih upravi fakulteta što nam je omogućila obavљanje prakse u RUGIPP-u. Ovo je za nas bilo veoma značajno iskustvo, a i sasvim novo. Zaposleni su bili veoma љubazni i trudili su se da nam što više objasne posao koji je u njihovoj nadležnosti. Stečena znanja koja nosimo sa obavљanja prakse će sigurno biti od značaja u budućnosti i već sada predstavљaju dodatnu motivaciju za dalјe uspjehe u školovanju i životu.“ Bojana Milidrag, III godina, Pale.

„Prije svega, želim da zahvalim upravi fakulteta i RUGIPP-a, koji su nam omogućili obavљanje stručne prakse. Ovo je bila dobra prilika da stečeno znanje upotpunimo i naučimo praktično primijeniti. Upoznala sam se sa poslovima iz nadležnosti Republičke uprave za za geodetske i imovinsko-pravne poslove, načinom rada i kancelarijskim poslovanjem. Obavљanje stručne prakse je veoma korisno iskustvo, koje će nam biti od značaja kako za daљe školovanje, tako i po završetku studija.“ Lidija Pavlović, III godina, Rudo.

„Učiti o nečemu i to primijeniti u praksi veliki je korak za svakog studenta, jer to je način spajanja onoga o čemu student sluša u toku predavanja – od svojih profesora, onoga što sam pročita i nauči iz udžbenika i onoga što je upravo to o čemu uči! Za mene je mnogo složenije kad se uči o nečemu sa čim se nema nikakvog direktnog kontakta! Želela bih da se iskoristim prilikom i da pohvalim ovakav način učenja i predložim što više ovakvih projekata, umnogome značajnih za sve nas, pa se s tim u vezi i zahvaljujem upravi Pravnog fakulteta i upravi RUGIPP-a na pruženoj prilici. Upoznati se sa organizacijom i sistematizacijom rada, načinom ponašanja, načinom komunikacije između kolega i svime što generalno svaki posao uopšte nosi, veliki je pomak u obrazovanju i daљem radu, bez obzira na profesiju kojom se odlučite baviti! Uz ovo, htela bih uputiti pohvale i zahvalnost svim zaposlenima PJ Pale na kolegijalnosti i potpunom razumijevanju, posebno imajući u vidu trenutnu zdravstvenu situaciju u kojoj se nalazimo!“ Snežana Zelenović, III godina, Pale.

 

 

 

 

 

 

 

 

Štampa