O fakultetu

NA PRAVNOM FAKULTETU POČELA SA RADOM PRAVNA KLINIKA „ZAŠTITA OD NASILJA U PORODICI“

Na Pravnom fakultetu je počela sa radom Pravna klinika „Zaštita od nasilјa u porodici“. Projekat finansira Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini, a u radu Klinike učestvuju studenti našeg fakulteta i nekoliko studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Prvi dio rada Klinike su predavanja koja drže profesori pravnih fakulteta iz Istočnog Sarajeva, Sarajeva, Banje Luke i Beograda, kao i službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Osnovnog suda u Sokocu, Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu i Centra za socijalni rad Pale. Ovako koncipiran program rada omogućava studentima da steknu teorijska znanja i da se upoznaju sa praktičnim problemima i konkretnim predmetima.

Drugi dio rada Klinike biće rad studenata sa advokatom, koji će biti angažovan u ovkiru projekta. U okviru ovog dijela programa rada Klinike, biće otvorena SOS linija za žrtve nasilјa u porodici. Cilј je dvostruk. S jedne strane, želimo da pomognemo žrtvama nasilјa u porodici, da dobiju besplatnu pravnu pomoć, da budu poučene o tome koja su njihova prava i kako mogu da ih ostvare. Na taj način, Pravni fakultet vrši ulogu korisnog člana društvene zajednice, koji doprinosi rješavanju društvenih problema. S druge strane, kroz ovakav rad, studenti stiču neophodna praktična znanja i vještine, pa će biti osposoblјeni da, po okončanju studija, na kvalifikovan način rade na suzbijanju nasilјa u porodici.

Na koncu, Pravni fakultet će objaviti priručnik, u kome će radove objaviti nekoliko profesora pravnih fakulteta, s cilјem pružanja pomoći nadležnim institucijama u borbi protiv nasilјa u porodici.

Prilikom otvaranja Pravne klinike, studentima su se obratili prof. dr Goran Marković, dekan Pravnog fakulteta, i gđa Alison Algeo, direktorica Kancelarije za odnose sa javnošću Ambasade SAD u BiH. Koordinator Pravne klinike je doc. dr Dimitrije Ćeranić.

Vijest o Pravnoj kilinici objavlјena je i u drugim medijima:

Otvorena Pravna klinika

Katera news - Otvorena pravna Klinika 

Počela sedmodnevna Pravna klinika

FOTO:

 

 

Štampa