O fakultetu

PRAVNI FAKULTET ĆE ORGANIZOVATI EKOLOŠKU PRAVNU KLINIKU U SARADNјI SA AARHUS CENTROM IZ SARAJEVA

 

На Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву, одржан је састанак представника Аархус центра из Сарајева – Нине Крешевљаковић и Амиле Џоко, са деканом проф. др Гораном Марковићем и продеканом за научно-истраживачки рад доц. др Димитријем Ћеранићем те вишим асистентом Сањом Крешталица, мр. На састанку је договорена сарадња у оквиру које ће се спровести пројекат „Еколошка правна клиника“, у коме ће учествовати по десет студената Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву и Правног факултета Универзитета у Сарајеву. Циљ правне клинике је да се студенти обуче за практичну примјену правних прописа из области екологије кроз рад на конкретним случајевима, односно да се размотре начини примјене Аархуске конвенције у домаћем правном поретку.

Правна клиника ће трајати три и по мјесеца, током којих ће се одржати четири сесије предавања. Прва, трећа и четврта сесија ће бити организоване у Сарајеву, у трајању од по једног дана, средином октобра те у првој и у другој половини новембра. Током друге сесије, крајем октобра, студенти ће у данима викенда боравити у „Центру за посјетиоце Пецка“ надомак Мркоњић Града, гдје ће посјетити извор ријеке Сане. По завршетку пројекта, у првој половини децембра, свим полазницима клинике биће додијељени сертификати за успјешно завршену обуку.

Путем званичне интернет странице факултета, студенти ће почетком наредне седмице бити обавијештени о начину и времену пријаве као и о свим детаљима одржавања правне клинике.

Ово је трећа правна клиника која се одржава на Правном факултету у посљедњих годину дана, што је још један доказ да наши студенти осим теоријских знања имају прилику да се обуче и за рад у пракси.

Представници Аархус центра и Правног факултета договорили су заједничке активности и у вези са проучавањем позитивног права из области екологије, студентске праксе и учешћа на домаћим и међународним пројектима. Ускоро би требало да буде потписан и протокол о сарадњи којим ће се ближе уредити ова питања.

Štampa