O fakultetu

USPJEŠNO OKONČANA STUDENTSKA PRAKSA U RUGIPP-U (FOTO)

 

Ових дана, успјешно је окончана студентска пракса у пословним јединицама РУГИПП-а, коју је похађало 76 студената из Пала, Бијељине и Сребренице.

О пракси најбоље говоре сами студенти, али и наше бивше колеге дипломирани правници који раде у подручним јединицама РУГИПП-а:

„Само да похвалим наше студенткиње које су на пракси у ПЈ Источно Ново Сарајево и да похвалим Факултет за организовање ове праксе, свака част! Надамо се да им нисмо превише посла дали, али трудимо се да раде сваки дан и да пролазе све, протокол, архив, вођење књиге, упис станова и хипотека и све остало. Надам се да ће се наставити ова сарадња и наредних година.“ – Владица Радоња, дипл. правник, ПЈ Источно Ново Сарајево.

„Што се тиче праксе, ми смо ВИШЕ НЕГО ЗАДОВОЉНЕ! Због тога желим да вам захвалим од срца што сте нам омогућили све то. Дванаест дана провели смо у грунтовници одакле носимо ОДЛИЧНЕ утиске. Морам да похвалим менторе који су нам показали и помогли нам да научимо све оно што нисмо раније, те да употпунимо своја знања. Довољно је да кажем да и с наше стране и са стране ментора хтјели смо да продужимо праксу. Поред тога, један дан смо провели у Комисији за излагање, одакле такође носимо лијепе утиске, а посљедња два дана смо провели са службеницима у катастру... Моја група је показала велику заинтересованост и залагање у грунтовници, па су нас због тога умјесто четири сата како је било предвиђено по програму да се обавља пракса, остављали да радимо с њима и по пет-шест чак и седам сати, до краја радног времена. Због свега тога, ментори у грунтовници су истакли како би вољели и како би било добро да код њих обављамо приправнички стаж. Такође, оно у шта сам сигурна јесте да нисмо изневјерили ваше повјерење, показали смо да студенти с нашег факултета могу да представе факултет и себе у најбољем свјетлу!“ – Ивана Лазић, ПЈ Бијељина.

„Као полазник разних пракси, семинара, школа могу рећи да је ово најбоља пракса. Прво да истакнем да су предавања од стране службеника Републичке управе, која су претходила пракси, била од великог значаја за наше даље сналажење. Дужина трајања праксе (три седмице) одговарајућа је и прилагођена програму обављања праксе. Испоштован је програм и посвећена је пажња свим областима рада Управе. Велику захвалност желим да истакнем радницима Управе на лијепој добродошлици и на несебичном пружању знања. Знање које смо стекли током ове праксе, са сигурношћу знам да ће нам користити у даљем школовању, као и приликом будућег запослења. Захвалност и нашем факултету који је закључио овај споразум, био иницијатор и омогућио нам обављање праксе.“ – Ранка Паповић, ПЈ Пале.

„Желим да изразим захвалност вама као управи факултета што сте нам пружили овакву прилику, као и менторима и свим осталим службеницима у ПЈ Бијељина који су се максимално потрудили да нам дани код њих буду испуњени новим знањем, занимљивостима из праксе, као и сазнањима каква су искуства они имали током студенстких дана и касније током рада... Све четири у групи смо се заиста потрудиле да тих 15 дана искористимо на најбољи могући начин и да прихватимо сваки савјет који су нам ментори дали. Моје је задовољство што сам била дио овога и надам се новим и бољим активностима.“ – Маријана Никић, ПЈ Бијељина.

„Радила сам праксу прије подне, а послије подне ишла на други посао. Ово ми је била велика школа и подстицај да се апсолутно посветим факултету и положим ових неколико испита који су ми остали. Радити у струци за коју се школујеш, и код приватника, огромна је разлика. Имала сам ту прилику, и савјетујем колегама – стисните зубе колико год тешко било студирати и учити, факултет вриједи и те како! Ја сам и четврту седмицу остала у Подручној јединици Пале и доста сам тога научила и драго ми је због тога. Вама хвала што сте нам пружили овакву прилику. Цијеним и подржавам ваш труд и залагање за овај факултет и тежњу да га унаприједите.“ – Николина Савић, ПЈ Пале.

„Моје лично искуство је такво да не да сам задовољна већ одушевљена. Приступ, преношење знања, колегијалност, ама баш сваки аспект је био професионалан. Поред ствари из нашег опуса, радила сам и тлоцрте, затим парцелисање, цијепање па чак и спајање станова, имала сам лични контакт са странкама и издавала посједовне листове и копије плана, била на усменој расправи. Осим тога, заједно смо радили на одређивању парцела преко којих ће ићи траса новог аутопута. Ја ријечима описати не могу три седмице проведене у ПЈ Шамац. Вама као колективу нашег факултета желим да захвалим што се све више борите и залажете како би ми стекли знања, а можда и будући посао.“ – Жељана Ивковић, ПЈ Шамац.

„За ПЈ Шамац имам само похвале, могу рећи да смо добиле више него квалитетну обуку. Сви запослени су се трудили да нам што боље објасне како се обављају послови из њихових надлежности, а шеф ПЈ био је спреман да одговара како на питања која се тичу праксе, тако и на она која се тичу дугих области права. Уз то, трудили су се да са нама успоставе пријатељски однос и да створе опуштену атмосферу за рад. Пракса је била заиста лијепо искуство, а рад у управи је много занимљивији него што дјелује.“ – Милица Стокић, ПЈ Шамац.

„Што се тиче праксе у Хан Пијеску, ми смо и више него задовољни. Сви су се потрудили максимално да нам што више приближе начин рада и да нам пренесу знање. Највише су нас одушевиле посјете терену. Сви су се држали плана и програма и заиста је лијепо искуство. У будућности бих препоручила и осталим колегама да се опробају. Све похвале и за њих и за наш факултет.“ – Маријана Пејановић, ПЈ Хан Пијесак.

„Лијеп је осјећај знати и увидјети да се на нашем факултету не учи искључиво из књига, у слушаоницама и амфитеатрима, него и да постоје неки други начини да се знање стекне и прошири, на чему још једном захваљујем у своје, као и у име свих нас, онима који су томе допринијели. Проширили смо знање из неких области правне науке, схватили и спознали штошта  што учећи из књига нисмо могли исправно да схватимо. Све похвале иду и нашим 'домаћинима', 'колегама' који су се заиста потрудили да се од првог дана осјећамо пријатно. Излазили су нам у сусрет и трудили се да нам поред свих својих обавеза, објасне и појасне све оно што нас је у датом тренутку интересовало... За неке минусе и негативне критике, што због практичних, што због фактичких разлога, непостојања појединих одјељења, служби итд., вјерујем да ће се кроз наредне године и за наредне генерације измијенити и поправити.“ – Стефан Радић, ПЈ Бијељина.

„Ја се јављам да похвалим мој родни Соколац, и људе који овдје раде. Сви су ме прихватили као дио свог колектива и ја сам њихова дјевојчица. Сматрам да је посао правника на овом радном мјесту јако захтјеван и подразумијева ажурност, знање и много штошта. Захвална сам како факултету на указано прилици, тако и људима са којима радим на несебичном дијељењу знања.“ – Анђела Боровчанин, ПЈ Соколац.

„Желим да вам захвалим што сте нам омогућили ову петнаестодневну праксу.  На пракси нам је било много боље, него што смо и очекивали. Искористили смо све дане у потпуности да научимо нешто ново. Будућим генерацијама ће ово бити једно ново лијепо искуство, као и нама.“ – Симона Глишић, ПЈ Бијељина.

 „Моји утисци су веома позитивни. Иако ми област имовинскоправних односа раније није била занимљива сада ми је колико толико приближено о чему је ту ријеч. Након обављене праксе могу рећи да имам много више интересовања за ову област. Запослени су се трудили да нам објасне што боље свој посао и да нас наведу на размишљање како би ми поступили у конкретном случају. Највећи утисак на мене је оставила усмена расправа која је одржана у катастру.“ – Дејана Савић, ПЈ Бијељина.

„Што се тиче праксе у Републичкој управи, барем у Требињу, због обимности посла, запослени и немају баш времена за неко објашњавање, сем појединаца које лично познајем па су ми изашли у сусрет и доста тога појаснили. Будући да је на управи велики посао и одговорност, али и дјелокруг, сматрам да је неопходно мало више времена за студентску праксу. Све похвале за факултет и уложени напор у нови систем образовања, који до сада није био практикован. Хвала и Геодетској управи на пруженој сарадњи.“ – Слађан Орбовић, ПЈ Требиње.

„Желим захвалити што сте нам ово све омогућили. Што се тиче обављања праксе, иако сам је сам обављао, мислио сам у почетку да ће ми бити досадно, али ипак било ми је веома занимљиво. Особље које је запослено потрудило се да ми пренесе све знање и искуство у овом послу. Доста тога сам научио, а оно што је посебно специфично за Угљевик јесте да Геодетска има много посла, због актуелних поступака експропријације од Термоелектране.“ – Стефан Микановић, ПЈ Угљевик.

„Једно лијепо искуство што се мене тиче. Организација је могла бити мало боља, али генерално је проблем био што је доста запослених било на годишњем одмору у вријеме када смо ми обављали праксу. Али сви су заиста били срдачни и вољни да одговоре на наша питања.“ – Зорица Јокић, ПЈ Бијељина.

„Иако сам на пракси била само пет дана, пошто овдје код нас у Подручној једници у Броду има само један правник тако да кад је требало да почнем са праксом он је отишао на годишњи. Али сам свакако задовољна, све што је било до њих трудили су се да ми покажу и појасне.“ – Јована Игњатић, ПЈ Брод.

„Мени је било лепо, попунила сам празнине у знању. Ко је хтео да ради, увек је било посла.“ – Александра Петровић, ПЈ Бијељина.

 

Štampa