Vijesti

ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ ЋЕ ОРГАНИЗОВАТИ ПРАВНУ КЛИНИКУ О ЗАШТИТИ ОД НАСИЉА У ПОРОДИЦИ

Правни факултет ће током шест мјесеци, почев од 1. децембра, организовати Правну клинику „Заштита од насиља у породици“. Ова клиника ће бити одржана на Палама, али ће и студенти из Бијељине моћи да учествују у њеном раду, јер ће им факултет обезбиједити смјештај у Палама. Садржај правне клинике у цијелости је осмишљен од стране Правног факултета, а њена реализација биће могућа јер је пројекат правне клинике прихваћен на конкурсу за финансирање пројеката, који је расписала Амбасада САД у БиХ.

 

Правна клиника ће имати два дијела: теоријски и практични. У теоријском дијелу, студенти ће слушати предавања предавача са нашег и других факултета, али и практичара, који имају искуство у сузбијању или санкционисању насиља у породици. У практичном дијелу, студенти ће, уз стручну помоћ адвоката, судија, тужилаца, радника МУП-а и центара за социјални рад, да се упознају са проблемима насиља у породици, да сазнају који су најчешћи облици насиља у породици, који су њихови узроци и како се поједине институције боре против овог облика насиља.

 

Одржавање ове правне клинике биће значајно за студенте Правног факултета, јер ће бити у прилици да стекну знања о мало познатој теми, о којој на факултету не могу много научити, али и да у контакту са стручњацима различитих профила стекну драгоцјена знања.

Ово је друга правна клиника на Правном факултету која се одржава у протеклих годину дана, јер је у децембру прошле године одржана Правна клиника о правима дјетета.

 

Štampa