to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

O fakultetu

NA PRAVNOM FAKULTETU OMOGUĆEN JE PRISTUP BAZI HeinOnline, VODEĆOJ DIGITALNOJ NAUČNOJ BAZI PODATAKA IZ OBLASTI PRAVA

NA PRAVNOM FAKULTETU OMOGUĆEN JE PRISTUP BAZI HeinOnline, VODEĆOJ DIGITALNOJ NAUČNOJ BAZI PODATAKA IZ OBLASTI PRAVA



Uz pomoć sredstava koja je Fakultet dobio od Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, po osnovu Konkursa za unapređenje infrastrukture i nabavke opreme neophodne za naučnoistraživački rad, na Pravnom fakultetu odskora je omogućen pristup bazi HeinOnline. Na ovaj način, Pravni fakultet je iskazao jasno opredjelјenje za unapređenje i digitalizaciju naučnoistraživačkih potencijala kojima raspolaže i svrstao se među malobrojne pravne fakultete u regionu koji imaju pristup ovoj bazi.

HeinOnline je vodeća digitalna naučna baza podataka iz oblasti prava koja raspolaže sa više od 170 miliona stranica pravnoteorijskih tekstova i preko 200.000 istorijskih i važećih pravnih akata. Putem ove baze omogućen je uvid u pune tekstove članaka objavlјenih u više od 2600 najznačajnijih pravnih časopisa iz cijelog svijeta. Uz veliku kolekciju pravnih časopisa, HeinOnline sadrži i cjelovite tekstove dokumenata: Congressional Record, U.S. Reports od 1754, kolekciju svjetskih najpoznatijih pravnih slučajeva od 1970-ih, pravne klasike od 16. do 20. vijeka, akte UN i Lige naroda, kolekciju pravnih akata SAD, Federal Register (izvještaji američkog saveznog registra) od 1936, CFR od 1938. itd.

Na Pravnom fakultetu, Hein Online baza dostupna je svim nastavnicima i saradnicima putem ličnog korisničkog naloga i lozinke, a studentima u biblioteci na Palama i u Bijelјini. 
Ovo je još jedna u nizu mjera koja je u skorije vrijeme preduzeta na Pravnom fakultetu s cilјem da se zaposleni i studenti aktivnije uklјuče u naučnoistraživački rad putem usluga koje im Fakultet obezbjeđuje. Podsjećamo da je nedavno počela obuka studenata za korišćenje bazom pravnih propisa, sudske prakse i obrazaca Paragraf leks, i da je nastavnicima, saradnicima i studentima omogućen besplatan pristup ovoj bazi. Nastavno osoblјe i studenti mogu se koristiti i Bazom sudskih odluka Centra za sudsku dokumentaciju VSTS, na pomenuti način.

 

 

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892