to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Vijesti

POSJETA STUDENATA KPZ-U BIJELJINA

ПОСЈЕТА СТУДЕНАТА КПЗ-У БИЈЕЉИНА

Студенти треће године Правног факултета, ОдеЉења у БијеЉини,

посјетили су Казнено-поправни завод у БијеЉини у оквиру наставних обавеза

 на предмету Криминологија са пенологијом.

Студенте је водила виши асс. Љубана Сладић, ма.

Управа и особЉе КПЗ БијеЉина представили су студентима организацију и рад ове установе.
Студенти су поставЉали питања и упознали се са посебностима пенолошког система Републике Српске.

Štampa El. pošta

AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI U BIJELJINI

 

AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI U BIJELJINI

Pravni fakultet organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi u одјељењу van sjedišta u Bijeljini, u saradnji sa Pedagoškim i Poljoprivrednim fakultetom. Akcija će biti održana 27. maja 2019. godine, sa početkom u 10.00 časova, U Centru za visoko obrazovanje Bijeljina. Pozivaju se zainteresovani studenti da budu humani i da se odazovu pozivu. Potvrdu o učešću slati na mejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., najkasnije do 24. maja 2019. godine. Ova akcija predstavlja nastavak aktivnosti koje je Pravni fakultet započeo u martu, na Palama, kada je organizovana istovjetna akcija. Na ovaj način, Pravni fakultet želi da pomogne ljudima kojima je pomoć potrebna, ali i da razvije svijest studenata i drugih građana o potrebi da prihvate i praktikuju solidarnost, kao jednu od najvažnijih ljudskih i društvenih vrijednosti.

Štampa El. pošta

U BIJELJINI DODIJELJENI SERTIFIKATI POLAZNICIMA KOJI SU PROŠLI OBUKU ZA KORIŠĆENJE BAZOM PARAGRAF LEKS

U BIJELJINI DODIJELJENI SERTIFIKATI POLAZNICIMA KOJI SU PROŠLI OBUKU ZA KORIŠĆENJE BAZOM PARAGRAF LEKS

Na Pravnom fakultetu, Odjelјenju u Bijelјini, za 53 polaznika koji su uspješno prošli obuku i položili test za korišćenje najvećom regionalnom elektronskom bazom pravnih propisa, sudske prakse, stručnih komentara pravnih propisa i pravnih modela, Paragraf lex, dodijelјeni su sertifikati koje su zajedno izdali Pravni fakultet i Paragraf lex Osim sadašnjih i bivših studenata prvog i drugog ciklusa studija Pravnog fakulteta, obuku su pohađali i mnogi drugi pravnici poputadvokata i advokatskih pripravnika. Studentkinje Milijana Radovanović i Dragica Đokić, kao polaznici koji su najbolјe uradili test, nagrađene su jednogodišnjim besplatnim pristupom bazi, a podsjećamo da je redovna naknada oko 370 KM godišnje.

Kolegice Ivana Lazić i Marijana Nikić, koje su za nijansu slabije uradile test, takođe će dobiti vrijedne nagrade o kojima će biti obaviještene ovih dana. Svi studenti Pravnog fakulteta mogu besplatno pristupiti bazi preko računara u biblioteci na Palama i u Bijelјini u toku radnog vremena, a nastavno osoblјe ima pristup putem računara iz svojih kabineta. Tokom naredne sedmice biće održana obuka i na Palama, pa pozivamo naše studente i ostale pravnike iz Istočnog Sarajeva da se blagovremeno prijave. Kolege koje su se već prijavile uskoro će dobiti obavještenje o tačnom datumu i satnici održavanja predavanja. Nakon obuke i polaganja testova, svim polaznicima će biti izdati sertifikati. Prijave za najavlјenu obuku na Palama i za nove polaznike u Bijelјini mogu se slati doc. dr Dimitriju Ćeraniću putem elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Zahvalјujemo svim kolegama koji su do sada pohađali obuku, a posebnu zahvalnost dugujemo kolegama iz Paragraf lex-a i nadamo se unapređenju poslovnih odnosa.

 

Štampa El. pošta

NA PRAVNOM FAKULTETU ODRŽANO JE PREDAVANJE I PREDSTAVLJENA SU NEKA OD IZDANJA DIREKCIJE ZA EVROPSKE INTEGRACIJE BiH

NA PRAVNOM FAKULTETU ODRŽANO JE PREDAVANJE I PREDSTAVLJENA SU NEKA OD IZDANJA DIREKCIJE ZA EVROPSKE INTEGRACIJE BiH

Predstavnici Direkcije za evropske integracije Savjeta ministara BiH održali su na Pravnom fakultetu predavanje o značaju i ulozi ove direkcije, a predstavlјena su i neka od njihovih izdanja.

U ime dekana Pravnog fakulteta, prof. dr Gorana Markovića, goste iz Direkcije i prisutne studente pozdravio je prodekan za nastavu doc. dr Radislav Lale. On je naglasio da je ovo prva u nizu aktivnosti koje će Pravni fakultet i Direkcija zajednički preduzeti, s obzirom na obostrano opredjelјenje za jačanjem institucionalne saradnje. Organizovanje studentske prakse, zajedničke radionice, učešće na projektima i dr., samo su neke od aktivnosti koje bi u budućnosti trebalo da se ostvare.

Gosti iz Direkcije predstavili su naučno-stručni časopis o evropskim integracijama „Sui generis“, koji je u poslјednjih pet godina otkako izlazi postao značajno štivo u ovoj oblasti. O časopisu je govorila glavni urednik Maja Rimac-Bjelobrk, istakavši najznačajnije informacije o ovoj publikaciji, poput visoke naučne i stručne relevantnosti, indeksiranja u naučnim bazama, anonimnog recenziranja, jednoobraznosti citiranja, tehničke opremlјenosti, redovnosti izlaženja i sl. Nastavnici i saradnici Pravnog fakulteta pozvani su da šalјu svoje priloge za objavlјivanje u ovom časopisu. Prodekan za naučno-istraživački rad Pravnog fakulteta, doc. dr Dimitrije Ćeranić zahvalio je na pozivu i ponudio je saradnju u vidu razmjene priloga, izrade recenzija i zajedničkog rada na kategorizaciji, s obzirom na dugogodišnju praksu objavlјivanja naučnog časopisa Godišnjak Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Stručni savjetnik Sektora za usklađivanje pravnog sistema BiH sa pravnom tekovinom EU, Nejra Hiroš, studentima je pojasnila ulogu i značaj Direkcije za evropske integracije. Osim što pripremaju mišlјenja i provjeravaju usklađenost propisa koje predlažu i usvajaju institucije BiH s pravnom tekovinom Evropske unije, zaposleni u Direkciji učestvuju u radu radnih grupa za izradu propisa i u radu tijela značajnih za postupak pridruživanja Evropskoj uniji, pružaju stručnu i tehničku podršku institucijama BiH prilikom rada na usklađivanju sa propisima Evropske unije i  predlažu mjere i preduzimaju druge aktivnosti od značaja za proces usklađivanja s pravnom tekovinom Evropske unije.

Studenti Pravnog fakulteta postavili su nekoliko pitanja predstavnicima Direkcije na koje su ovi lјubazno i argumentovano odgovorili, što je ujedno ukazalo i na opravdanost organizovanja ovakvih predavanja.  

Štampa El. pošta

ZAKLJUČENI SPORAZUMI O SARADNJI SA SRPSKIM UDRUŽENJEM ZA KRIVIČNO PRAVO I INSTITUTOM ZA KRIMINOLOŠKA I SOCIOLOŠKA ISTRAŽIVANJA

ZAKLJUČENI SPORAZUMI O SARADNJI SA SRPSKIM UDRUŽENJEM ZA KRIVIČNO PRAVO I INSTITUTOM ZA KRIMINOLOŠKA I SOCIOLOŠKA ISTRAŽIVANJA 

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Goran Marković i prodekan za nastavu doc. dr Radislav Lale boravili su u Beogradu, u posjeti Srpskom udruženju za krivično pravo i Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja. Tom prilikom, zaključeni su sporazumi o saradnji. Sporazum o saradnji sa Srpskim udruženjem za krivično pravo zaključen je sa predsjednikom udruženja, akademikom prof. dr Stankom Bejatovićem, dok je sporazum sa Institutom zaključen sa direktorkom dr Ivanom Stevanović.

Institut za kriminološka i sociološka istraživanja iz Beograda jedinstvena je institucija ove vrste ne samo u Srbiji, nego i u bivšoj Jugoslaviji, jer sličan institut djeluje još samo u Ljubljani. Institut ima tradiciju dugu šest decenija i profilisao se kao značajna i uspješna naučno-istraživačka institucija. Zbog toga, značaj potpisivanja ovog sporazuma je ogroman. Sporazumom je predviđeno da će institut i fakultet sarađivati u realizaciji naučno-istraživačkih projekata, da će Institut organizovati stručnu praksu za nastavnike, saradnike i studente Fakulteta, da će zaposleni i saradnici Instituta i Fakulteta učestvovati na skupovima koji dvije institucije organizuju, da će naučni radnici Instituta držati predavanja studentima Pravnog fakulteta, te da će biti vršena razmjena naučne i stručne literature.

Sličan sporazum potpisan je i sa Srpskim udruženjem za krivično pravo. Imajući u vidu činjenicu da je ovo udruženje član Međunarodnog saveza pravnika iz Moskve i Međunarodnog udruženja za krivično pravo iz Pariza, dogovoreno je da će Udruženje angažovati nastavnike Pravnog fakulteta u realizaciji aktivnosti ovih međunarodnih udruženja. Osim toga, predsjednik Udruženja akademik Bejatović predložio je predstavnicima Pravnog fakulteta da pomogne u uspostavljanju kontakata sa Pravnim fakultetom Moskovskog državnog finansijskog univerziteta, što su predstavnici Fakulteta sa zadovoljstvom prihvatili. Planirana je posjeta kolega iz Moskve Pravnom fakultetu u oktobru.

  

 

Štampa El. pošta

ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ ОРГАНИЗУЈЕ НАУЧНИ СКУП

Поводом Дана факултета, 26. октобра биће одржан научни скуп на тему "Право, традиција и промјене". У раду научног скупа учествоваће референти по позиву.

Циљ научног скупа биће да са свих аспеката сагледа стање и развој правног система, да укаже на вриједности и принципе који обиљежавају правни систем, као и на начин и садржај промјене тих вриједности и принципа. Аутори из региона и Европе даће теоријску анализу и предложити рјешења, примјењујући, у првом реду, позитивноправни, упоредни и историјски метод.

Факултет је именовао Организациони и Научни одбор, који ће осмислити концепт скупа и одредити листу потенцијалних учесника.

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892