to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Vijesti

HRONIKA DOGAĐAJA 2019. GODINE NA PRAVNOM FAKULTETU UNIVERZITETA U ISTOČNOM SARAJEVU

 

Pravni fakultet još od 2014. godine objavljuje Hroniku događaja u svom naučnom časopisu Godišnjak Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu. Time se naš fakultet svrstao među malobrojne fakultete koji na poseban način obavještavaju javnost o svojim aktivnostima u toku godine. Međutim, sada smo odlučili da Hroniku događaja na Pravnom fakultetu učinimo dostupnijom javnosti tako što ćemo hronike objavljivati u posebnoj rubrici na zvaničnoj internet stranici fakulteta.

Počećemo sa Hronikom događaja iz 2019. godine, jer je u ovoj godini Pravni fakultet od obnavlјanja rada 1994. godine preduzeo najveći broj aktivnosti, oko sedamdesetak, koje smo u objavljenoj hronici ukratko predstavili. Aktivnosti u ovoj godini nisu bile samo po brojnosti najznačajnije do sada, nego su i po svojoj sadržini bile od izuzetnog značaja za Pravni fakultet, a većina njih preduzete su po prvi put u praksi fakulteta. Neke od novopreduzetih aktivnosti i ovdje ćemo pomenuti, a detaljnije informacije o svim događajima možete pronaći na fakultetskoj internet stranici.

Tokom 2019. godine obavlјeno je eksterno vrednovanje studijskog programa „Pravo“ na prvom ciklusu studija od strane međunarodnih stručnjaka, čime je naš studijski program po datumu ocjenjivanja postao prvi akreditovani studijski program prava u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Osmi Naučni skup povodom Dana Pravnog fakulteta održan 2019. godine vrednovan je kao međunarodni naučni skup prve kategorije, kao najbolje kategorisan naučni skup u oblasti društveno-humanističkih nauka. Sredstvima Ministarstva u potpunosti je finansirano izdavanje zbornika radova sa ovog skupa, a sufinasirano je i samo održavanje skupa. Izrađena su dva Erasmus+ projekata i podnijeta Evropskoj komisiji na ocjenu. Jedan je odobren, tako da će naši studenti i nastavnici boraviti na razmjeni u inostranstvu, na Univerzitetu u Katancaru (Italija). Nadležnom ministarstvu podnesen je prijedlog naučno-istraživačkog projekta sačinjenog od strane naših nastavnika i saradnika, čije je sufinansiranje odobreno. Po sačinjenom projektu za unapređenje infrastrukture, odobrenim sredstvima Ministarstva omogućen je pristup bazi HeinOnline, najznačajnijoj u oblasti prava. Preduzetim aktivnostima na postavljanju nove internet stranice, izmjenama na nalozima fakulteta, registraciji u odgovarajućim bazama itd., značajno je podignuta vidljivost Pravnog fakulteta na internetu. Objavlјeno je više desetina poziva i obavještenja za naučno i stručno usavršavanje naših nastavnika, saradnika i studenata, koje su oni u značajnoj mjeri iskoristili.

Zaključeno je jedanaest sporazuma o saradnji sa naučno-istraživačkim ustanovama i organizacijama, pravosudnim institucijama, privrednim društvima i stručnim udruženjima i organizacijama. U posjeti Pravnom fakultetu boravili su predstavnici mnogih institucija, udruženja i organizacija, a neki od njih držali su tematska predavanja našim studentima. Potpunim preseljenjem u Centar za visoko obrazovanje trajno je riješen smještaj i rad Oдjeljenja koje u Bijeljini postoji od 1999. godine.

Studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu, među kojima i studenti Pravnog fakulteta, bili su u studijskoj posjeti Univerzitetu u Voronježu (Rusija). Na putu ka Voronježu, studenti su uz cjelodnevni boravak noćili u Košicama (Slovačka), kao i Kijevu (Ukrajina), a u povratku, studenti su na isti način boravili u Krakovu (Poljska) i Budimpešti (Mađarska). Troškovi putovanja bili su simbolični, jer su obezbijeđena donatorska sredstva.

U dvodnevnoj posjeti Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srpske boravili su studenti Pravnog fakulteta iz sjedišta na Palama i Oдjeljenja u Bijeljini, a prevoz i smještaj bio je besplatan pošto su obezbijeđeni donatori. U istoriji parlamentarizma Republike Srpske, sjednici koja je bila u toku po prvi put su prisustvovali studenti nekog fakulteta.

Sedamdeset šest naših studenata koji studiraju u Palama, Bijeljini i Srebrenici, pohađali su petnaestodnevnu stručnu praksu u područnim jedinicama RUGIPP-a tokom ljetnih mjeseci 2019. godine. Desetak njih nakon diplomiranja zasnovalo je pripravnički staž na osnovu obavljene prakse i dobijene preporuke Pravnog fakulteta. Stotinjak studenata boravilo je na praksi ili u posjeti sudovima, policijskim upravama i kazneno-popravnim ustanovama u Istočnom Sarajevu, Sokocu i Bijeljini. Nekoliko desetina studenata obavilo je stručnu praksu u Pravobranilaštvu BiH. U kompaniji „Telrad Net“ d.o.o. Bijeljina obavljena je studentska stručna praksa na osnovu koje je jedan naš student zasnovao radni odnos u tom privrednom društvu.

Održane su tri pravne klinike, najviše do sada u jednoj godini. Na njima je učestvovalo stotinjak naših studenata, uz učešće studenata i sa drugih fakulteta. Na osnovu stečenog iskustva i naših preporuka, nekoliko studenata zasnovalo je pripravnički staž u ustanovama i udruženjima koje su bile suorganizatori ovih klinika. Otpočela je obuka za korišćenje bazom Paragraf leks, najvećom regionalnom bazom pravnih propisa, sudske prakse i pravnih obrazaca, a pohaćali su je studenti i pravnici iz prakse. Organizovane su tri akcije dobrovolјnog davalaštva krvi na Palama i u Bijeljini.

Promotivni video Pravnog fakulteta po prvi put je snimlјen 2019. godine. Prvenac je bilo i organizovanje Dana otvorenih vrata na Palama i u Bijeljini uz učešće nekolio stotina maturanata iz istočnog dijela Republike Srpske. Maturantima u Trebinju, Bijeljini i Ugljeviku držana su prilagođena predavanja o pravnim i društvenim temama. Pokrenuta je nova rubrika na internet stranici fakulteta – I oni su bili naši studenti i još uvijek su sa nama.

 

HRONIKA DOGAĐAJA 2019. GODINE NA PRAVNOM FAKULTETU UNIVERZITETA U ISTOČNOM SARAJEVU 

Štampa El. pošta

OBAVJEŠTENJE O NAČINU DRŽANJA NASTAVE U LJETNOM SEMESTRU

Obavještavaju se studenti Pravnog fakulteta da će se nastava u martu i prvim danima aprila održavati onlajn, korišćenjem Zoom platforme, prema rasporedu koji je objavljen na sajtu.

Počev od 5. aprila, nastava će se držati uživo, prema rasporedu koji će biti objavljen na sajtu.

Ukoliko se epidemiološka situacija pogorša, postoji mogućnost da se nastava ili dio nastave drži onlajn, o čemu će Nastavno-naučno vijeće Pravnog fakulteta blagovremeno odlučiti.

Ispiti i oslobađajući kolokvijumi održavaće se uživo.

Nastavnici koji nisu u radnom odnosu na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu moći će izuzetno držati ispite i oslobađajuće kolokvijume onlajn, uz obavezan dolazak studenata u zgrade fakulteta i uz prisustvo predmetnog asistenta na ispitu.

Molimo studente da redovno pohađaju nastavu, u skladu sa uputstvima koja im daju nastavnici i saradnici.

Štampa El. pošta

UNIVERZITET U PADOVI – MEĐUNARODNI PROGRAM STIPENDIJA


Univerzitet u Padovi poziva sve zainteresovane studente da se prijave za međunarodni program stipendija.

Univerzitet u Padovi u Italiji nudi stipendije visoko talentovanim potencijalnim studentima koji žele da pohađaju osnovnu ili magistarsku diplomu u potpunosti na engleskom jeziku. 

Stipendija uključuje nadoknadu od 8.000 evra i odricanje od školarine. Jedini iznos koji studenti plaćaju za svaku godinu odgovara regionalnom porezu.

Stipendija ima maksimalno trajanje od dvije kontinuirane godine za kandidate za master studije ili tri kontinuirane godine za kandidate za diplome i pojedinačne cikluse.

Da bi se prijavili, kandidati moraju ispunjavati sljedeće uslove:
- Nemaju italijansko državljanstvo (osim dvojnog državljanstva, uključujući italijansko),
- Da ne posjeduju italijansku diplomu i
- Nemaju prebivalište u Italiji.

Više informacija na: 

https://www.unipd.it/en/scholarships?fbclid=IwAR0EUXMHhCOUVbW8BNlXUT-DL6RAQvPIHJRtit25m2-WZCI2EGtBfEcPwzQ

Štampa El. pošta

OTVOREN KONKURS ZA GLOBALNI PROGRAM RAZMJENE STUDENATA DODIPLOMSKIH STUDIJA ZA STUDIRANJE U SJEDINJENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA

Obavještavamo vas da je Globalni program razmjene studenata dodiplomskih studija objavio konkurs za prijavu studenata za akademsku 2021/2022. godinu. Ovaj program pruža raznolikoj grupi novih prominentih studenata stipendiju za jedan semestar dodiplomskog akademskog studija na američkom koledžu ili univerzitetu.

Program sponzoriše Biro za obrazovanje i kulturu Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, a cilj mu je angažovati učesnike iz nedovoljno zastupljenog, neelitnog porijekla, koji nisu imali druge mogućnosti da studiraju u Sjedinjenim Američkim Državama. Uspješni kandidati mogu očekivati detaljno upoznavanje sa američkim društvom, kulturom i akademskim institucijama, kao i mogućnosti da poboljšaju svoje profesionalne vještine.

Konkurs za Globalni program UGRAD 2021/2022. je otvoren od 4. januara 2021. do 28. februara 2021. godine (do 23:59 po lokalnom vremenu). Dodatne informacije o programu razmjene, kriterijumi za prijavu i način prijave mogu se naći na web linkovima u nastavku:
Global UGRAD - World Learning
Global Undergraduate Exchange Program (Global UGRAD) | U.S. Embassy in Bosnia and Herzegovina

 

Štampa El. pošta

CMEPIUS NUDI STIPEDNIJE ZA STUDIRANJE U SLOVENIJI U AKADEMSKOJ 2021/2022. GOD.

 

Centar za mobilnost i evropske programe obrazovanja i osposobljavanja Republike Slovenije (CMEPIUS) nudi 18 stipendija za državljane Bosne i Hercegovine za studiranje u Sloveniji u akademskoj 2021/2022. godini.

Više o stipendijama i prijavni obrasci dostupni su na linkovima u nastavku:

https://studyinslovenia.si/study/exchange-programmes/

Ministarstvo civilnih poslova stipendije.pdf - Google Drive

Zainteresovani kandidati mogu se prijaviti slanjem propisane dokumentacije na adresu Ministarstva civilnih poslova Savjeta ministara Bosne i Hercegovine najkasnije do 26.03.2021. godine.

Studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu koji se prijave za stipendiju potrebno je da o tome informišu i Kancelariju za međunarodnu saradnju na elektronsku poštu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Štampa El. pošta

PRAVNI FAKULTET ZAKLJUČIO OKVIRNI SPORAZUM O RAZUMIJEVANJU: UNAPREĐENJE PRAKTIČNE NASTAVE I OBUKE ZA STUDENTE PRAVA I DIPLOMIRANE PRAVNIKE

 

Pravni fakultet zaključio je Okvirni sporazum o razumijevanju: Unapređenje praktične nastave i obuke za studente prava i diplomirane pravnike, u čijem zaključivanju je planirano učešće 35 javnih fakulteta, pravosudnih institucija, profesionalnih udruženja nosilaca pravosudnih funkcija i advokature i centara za edukaciju sudija i javnih tužilaca. Izrada i potpisivanje Okvirnog sporazuma predstavlјa jedan od dva oblika saradnje Pravnog fakulteta sa Nacionalnim centrom za državne sudove – Kancelarija u Bosni i Hercegovini, u okviru projekta „Student Law Practicum (SLP)“. Projekat finansira Biro za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona Ministarstva inostranih poslova SAD – INL, International narcotics and Law Enforcement – United States Department of State . U okviru ovog projekta, saradnja se odvija još i u pogledu izvođenja praktične nastave za studente posvećene unapređenju vještina zastupanja u krivičnom postupku (pogledajte OVDJE i OVDJE).

Predstavnik Pravnog fakulteta učestvovao je u radu nezavisnog stručnog panela, sačinjenog od predstavnika pravnih fakulteta, profesionalnih udruženja pravnika i centara za edukaciju sudija i tužilaca Republike Srpske i Federacije BiH, radi daљeg rada na unapređenju programa praktičnog učenja i osposobljavanja  studenata prava i diplomiranih pravnika pripravnika u Bosni i Hercegovini. Nakon višemjesečnog rada, Stručni panel izradio je Okvirni sporazum o razumijevanju: Unapređenje praktične nastave i obuke za studente prava i diplomirane pravnike.

Svrha Sporazuma je jačanje vladavine prava i povjerenja građana u pravosuđe u Bosni i Hercegovini, kroz unapređenje programa praktičnog osposoblјavanja studenata prava i diplomiranih pravnika (za vršenje funkcija i odgovornosti sudije, tužioca i advokata) koji se sprovode unutar i van pravnih fakulteta primjenom metodologije učenja zasnovanog na praksi.

Glavni cilj Sporazuma je unapređenje saradnje između pravnih fakulteta i pravosudnih institucija, profesionalnih udruženja nosilaca pravosudnih funkcija i advokature, centara za edukaciju sudija i javnih tužilaca, u sprovođenju praktične nastave za studente prava i praktičnog osposobljavanja (obuke) za diplomirane pravnike s ciljem sticanja i unapređenja praktičnih znanja i vještina.

Brojni sporazumi i ugovori koje je ranije zakљučio Pravni fakultet ostaju na snazi i zakљučenje Okvirnog sporazuma ne utiče na njihovo sprovođenje, a moguće je posebnim aneksima ostvariti vezu između njih i Okvirnog sporazuma. Zaključenjem Okvirnog sporazuma, Pravni fakultet dobija jedinstvenu priliku da ostvari saradnju sa brojnim institucijama u kojima naši diplomirani studenti često nalaze zaposlenje, u slučaju da već nije zaključen pojedinačni sporazum, prvenstveno u Republici Srpskoj, ali i u Federaciji BiH. Jedna od prednosti Okvirnog sporazuma je uređen način dostavljanja spiskova najboљih studenata drugim stranama potpisnicama iz pravosuđa, pravosudnim institucijama i advokatskim komorama, radi povezivanja ovih studenata prava i diplomiranih pravnika s pravosudnom zajednicom i olakšavanja zasnivanja pripravničkog staža.

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892

 

});})(jQuery);