to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Vijesti

Održano predavanje predsjednice Okružnog privrednog suda u Bijeljini Božane Gužvić na temu "Organi stečajnog postupka"

 

Dana 18.01.2020. predsjednica Okružnog privrednog suda u Bijeljini Božana Gužvić održala je predavanje na temu "Organi stečajnog postupka". Predavanju su prisustvovali studenti IV godine Pravnog fakulteta, Odjeljenje u Bijeljini, kolege iz Okružnog privrednog suda u Bijeljini, stečajni upravnici i drugi gosti.

Studenti su imali priliku da čuju zanimljivo izlaganje iz ugla praktičara o tome kako se odvija stečajni postupak, kakva je uloga organa stečajnog postupka i koje su prepreke efikasnom odvijanju tog postupka. Studentima su se kratko obratili i stečajni upravnici sa Liste stečajnih upravnika Okružnog privrednog suda u Bijeljini. Oni su studentima objasnili šta su sve zadaci stečajnog upravnika i koji su uslovi za obavljanje ove funkcije. Studenti Pravnog fakulteta su aktivno učestvovali u diskusiji.

 

 

Štampa El. pošta

Termini održavanja studentske ankete u Bijeljini

ОБАВЈЕШТЕЊЕ

Обавјештавају се студенти да ће се анкета у зимском семестру

академске 2019/2020 године одржати, поред већ заказаних термина

20. децембар 2019. године (14.00-16.00 часова)

26. децембар 2019. године (13.00-16.00 часова)

27. децембар 2019. године (14.00-16.00 часова)

још

30. децембар 2019. године (10.00-15.30 часова)

 

Понуђени термини се односе на све студенте I и II циклуса студија, који су први пут уписани у одређену годину студија.

Анкетирање ће се обавити у информатичком кабинету (слушаоница број 3 у приземљу).

 

 

Пале, 23.12.2019. године

Štampa El. pošta

Dodjela certifikata učesnicima projekta „Ekološka pravna klinika" i potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Aarhus centrom

Dodjela certifikata učesnicima projekta „Ekološka pravna klinika" i potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Aarhus centrom

Dana 13. decembra 2019. godine, u prostorijama Misije OSCE-a u Sarajevu, održana je svečanost dodjele certifikata svim studentima koji su učestvovali na projektu „Ekološka pravna klinika“, a koji je realizovan uz finansijsku podršku Misije OSCE-a u BiH i Grada Sarajevo. Tom prilikom, prisutnima se obratila šefica Misije OSCE-a u BiH, ambasador Ketlin Kavalec, koja je istakla značaj i dobrobit ovog projekta s obzirom na prilike i vrijeme u kojem živimo, kao i zadovoljstvo njegovom realizacijom uz želju da se i u budućnosti opet organizuju ovakve pravne klinike. Potom se prisutnima obratila izvršna direktorica Aarhus centra u BiH, Emina Veljović, koja je takođe istakla značaj iste i podsjetila da je Aarhus centar i prije nekoliko godina, takođe uz pomoć OSCE-a organizovao Ekološku pravnu kliniku, te je zrazila želju i spremnost za nastavak saradnje na ovom ali i na sličnim projektima. Prisutnima se obratio i prodekan za nastavu na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, doc.dr Radislav Lale, koji je izrazio zahvalnost Aarhus centru na organizovanju pravne klinike, kao i OSCE-u na finansijskoj podršci. Potpisan je i Memorandum o saradnji Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Aarhus centra.

Projekat „Ekološka pravna klinika“ je trajao tri mjeseca, a u njemu je učestvovalo po deset studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, sa ciljem unapređenja i primjene znanja u oblasti zaštite životne sredine, kao i međusobnog upoznavanja i dalje saradnje. Ukupno su održane četiri sesije, a na svakoj od njih studenti su slušali predavanja stručnjaka iz te oblasti i potom radili na studijama slučajeva. Pored studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u projektu su učestvovali i viši ass. Đorđe Marilović, mr, u svojstvu predavača, te viši ass. dr Sanja Kreštalica kao koordinator.

Izvor: aarhus.ba

Štampa El. pošta

NA PRAVNOM FAKULTETU ODRŽANA PANEL DISKUSIJA O ZNAČAJU I ZNAČENJU STUDENTSKOG VREDNOVANJA KVALITETA STUDIJA „VAŠE MIŠLJENJE NAM JE VAŽNO!“

ODRŽANA PANEL DISKUSIJA O ZNAČAJU I ZNAČENJU STUDENTSKOG VREDNOVANJA KVALITETA STUDIJA

„VAŠE MIŠLJENJE NAM JE VAŽNO!“

U prepunoj Svečanoj sali Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u srijedu 18. decembra 2019. godine, tražilo se mjesto više. Uz učešće više od pedeset studenata svih godina prvog ciklusa studija, te nekoliko nastavnika i saradnika Pravnog i drugih fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, po prvi put na Univerzitetu je organizovana diskusija ove vrste.

Panelisti su bili prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta doc. dr Marko Gutalj, koordinator za osiguranje kvaliteta Univerziteta dr Nenad Marković i dekan Pravnog fakulteta prof. dr Goran Marković. Diskusiju je moderirala koordinator za osiguranje kvaliteta Pravnog fakulteta viši ass. dr Sanja Kreštalica.

Nakon uvodnih izlaganja panelista u kojim je bilo riječi o osnovnim ciljevima studentskog vrednovanja kvaliteta studija, odnosno formiranju mišljenja studenata o kvalitetu studijskih programa, predmetima koji se u okviru njih izvode, funkcionisanja službi organizacionih jedinica i pedagoškog rada nastavnika i saradnika, uslijedila je bogata diskusija praćena brojim pitanjima i komentarima studenata.

Akcenat je stavljen na postupak anketiranja koji se na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu uspješno sporovodi od školske 2010/2011 godine. Na Pravnom fakultetu godinama se bilježi visoka izlaznost studenata na dobrovoljnu anonimnu anketu, što naše studente  dodatno kvalifikuje kao pozvane sagovornike na diskusijama ove vrste. Posebna pažnja posvećena je rezultatima i efektima ostvarenim u tom procesu. Kao jedan od fakulteta koji pažljivo njeguje partnerski odnos sa svojim studentima, Pravni fakultet ovom prilikom izražava kolegijalnu zahvalnost svim učesnicima održane panel diskusije.

  

 

Štampa El. pošta

SPROVOĐENJE STUDENTSKE ANKETE ZA PRVI I DRUGI CIKLUS STUDIJA

UNIVERZITET U ISTOČNOM SARAJEVU

PRAVNI FAKULTET ISTOČNO SARAJEVO

PALE

 

OBAVJEŠTENJE

Obavještavaju se studenti da će se anketa u zimskom semestru akademske 2019/2020 godine održati u sljedećim terminima:

 

SJEDIŠTE FAKULTETA U PALAMA

25. decembar 2019. godine (09.00–15.00 časova)

26. decembar 2019. godine (09.00–15.00 časova)

27. decembar 2019. godine (09.00–15.00 časova)

 

ODJELJENJE VAN SJEDIŠTA FAKULTETA U BIJELJINI

20. decembar 2019. godine (14.00–16.00 časova)

26. decembar 2019. godine (13.00–16.00 časova)

27. decembar 2019. godine (14.00–16.00 časova)

 

Ponuđeni termini se odnose na sve studente l i II ciklusa studija, koji su prvi put upisani u određenu godinu studija.

Anketiranje će se obaviti u informatičkom kabinetu (sala 49, IV sprat) na Palama, odnosno u informatičkom kabinetu (slušaonica broj 3 u prizemlju) u Bijeljini.

Štampa El. pošta

NA PRAVNOM FAKULTETU POČELA SA RADOM PRAVNA KLINIKA „ZAŠTITA OD NASILJA U PORODICI“

Na Pravnom fakultetu je počela sa radom Pravna klinika „Zaštita od nasilјa u porodici“. Projekat finansira Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini, a u radu Klinike učestvuju studenti našeg fakulteta i nekoliko studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Prvi dio rada Klinike su predavanja koja drže profesori pravnih fakulteta iz Istočnog Sarajeva, Sarajeva, Banje Luke i Beograda, kao i službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Osnovnog suda u Sokocu, Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu i Centra za socijalni rad Pale. Ovako koncipiran program rada omogućava studentima da steknu teorijska znanja i da se upoznaju sa praktičnim problemima i konkretnim predmetima.

Drugi dio rada Klinike biće rad studenata sa advokatom, koji će biti angažovan u ovkiru projekta. U okviru ovog dijela programa rada Klinike, biće otvorena SOS linija za žrtve nasilјa u porodici. Cilј je dvostruk. S jedne strane, želimo da pomognemo žrtvama nasilјa u porodici, da dobiju besplatnu pravnu pomoć, da budu poučene o tome koja su njihova prava i kako mogu da ih ostvare. Na taj način, Pravni fakultet vrši ulogu korisnog člana društvene zajednice, koji doprinosi rješavanju društvenih problema. S druge strane, kroz ovakav rad, studenti stiču neophodna praktična znanja i vještine, pa će biti osposoblјeni da, po okončanju studija, na kvalifikovan način rade na suzbijanju nasilјa u porodici.

Na koncu, Pravni fakultet će objaviti priručnik, u kome će radove objaviti nekoliko profesora pravnih fakulteta, s cilјem pružanja pomoći nadležnim institucijama u borbi protiv nasilјa u porodici.

Prilikom otvaranja Pravne klinike, studentima su se obratili prof. dr Goran Marković, dekan Pravnog fakulteta, i gđa Alison Algeo, direktorica Kancelarije za odnose sa javnošću Ambasade SAD u BiH. Koordinator Pravne klinike je doc. dr Dimitrije Ćeranić.

Vijest o Pravnoj kilinici objavlјena je i u drugim medijima:

Otvorena Pravna klinika

Katera news - Otvorena pravna Klinika 

Počela sedmodnevna Pravna klinika

FOTO:

 

 

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892