to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Vijesti

PRAVNA KLINIKA „VJEŠTINE ZASTUPANJA U KRIVIČNOM POSTUPKU"

Studenti Pravnog fakulteta 13.11.2020. godine prisustvovali su predavanju sutkinje Mel Flanagan na temu  - implicitne predrasude (njihov uticaj na pravosuđe) u okviru Pravne klinike  -  Vještine zastupanja u krivičnom postupku. Predavanje je bilo prilika da se studenti upoznaju sa sadržinom i metodologijom nastave u okviru pravne klinike u ljetnjem semestru 2020/2021. godine.

Svrha projekta je pripremanje studenata za odgovornosti sudije, javnog tužioca i advokata, putem učenja zasnovanog na praksi koje unapređuje poznavanje vještina zastupanja u krivičnom postupku.

 

 

Štampa El. pošta

POZIV ZA UPIS U ŠKOLU MEĐUNARODNOG HUMANITARNOG PRAVA

Delegacija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa (MKCK) u Bosni i Hercegovini, već drugu godinu zaredom, poziva zainteresovane studente Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu da se prijave za učešće u Školi međunarodnog humanitarnog prava.

Škola će biti održana u periodu od 14. do 18. decembra 2020. godine online, putem MS Teams platforme.

Detaljan program rada Škole međunarodnog humanitarnog prava biće objavljen nakon što se utvrdi konačna lista učesnika.

Pozivamo sve zainteresovane studente prvog i drugog ciklusa studija da se prijave za učešće u Školi  međunarodnog humanitarnog prava doc. dr Sanji Kreštalica putem e-mail adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. do petka, 20. novembra 2020. godine, do 12 časova.

Uslov za prijavu je položen ispit iz predmeta Međunarodno javno pravo (izuzetno, mogu se prijaviti i studenti koji još uvijek nisu položili ispit, ali koji mogu dokazati zainteresovanost i elementarno poznavanje materije) i aktivno poznavanje engleskog jezika (koje podrazumijeva mogućnost praćena predavanja na engleskom jeziku i aktivnog učešća u diskusiji).

Napominjemo da je broj učesnika ograničen, te će u slučaju većeg broja prijavljenih kandidata intervju sa zainteresovanim kandidatima obaviti doc. dr Sanja Kreštalica.

Polaznicima koji bez izostanka prisustvuju svim aktivnostima tokom trajanja Škole biće uručeni certifikati MKCK.

 

 

Štampa El. pošta

POČETAK RADA EKOLOŠKE PRAVNE KLINIKE

POČETAK RADA EKOLOŠKE PRAVNE KLINIKE

Ekološka pravna klinika, koju i ove godine, uz finansijsku podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, organizuje Udruženje Arhus centar u BiH počela je sa radom 5. novembra 2020. godine. Usljed nepovoljne epidemiološke situacije, Klinika je organizovana online, putem Zoom platforme.

Kliniku je otvorila gđa. Emina Veljović, izvršna direktorica Udruženja Arhus centar u BiH. Pozdravljajući učesnike ovogodišnje pravne klinike, gđa. Veljović izrazila je zahvalnost kako Misiji OSCE-a u BiH za kontinuiranu podršku u realizaciji ovog važnog projekta, tako i Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Pravnom fakultetu u Sarajevu, koji iz godine u godinu daju značajan doprinos realizaciji Ekološke pravne klinike. Učesnicima se potom obratio dr Lordanidi, zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH, ističući značaj bavljenja pitanjem zaštite životne sredine u Bosni i Hercegovini danas. U ime Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, učesnike je pozdravila doc. dr Sanja Kreštalica, koordinator Ekološke pravne klinike na Fakultetu. Istakla je zadovoljstvo uspješnom saradnjom sa Udruženjem Arhus centar u BiH, kao i činjenicom da studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prepoznaju značaj ove oblasti i iz godine u godinu prijavljuju se za učešće u klinici u sve većem broju. Potom, učesnike je pozdravila i prof. dr Amina Nikolajev, koordinator Ekološke pravne klinike na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Studentima se, u svojstvu saradnika u Udruženju Arhus centar u BiH, obratila i Sunčica Kovačević, student Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koja je nakon vrlo uspješnog prošlogodišnjeg učešća u Ekološkoj pravnoj klinici dobila priliku raditi u pomenutom Udruženju.

Cilj ove pravne klinike je obuka studenata za praktičnu primjenu pravnih propisa iz oblasti ekologije, posebno Arhuske konvencije, u domaćem pravnom poretku, kroz rad na konkretnim slučajevima. Rad pravne klinike će se odvijati u četiri sesije, tokom kojih će biti održan niz predavanja i obuka za praktičnu primjenu pravnih propisa iz oblasti ekologije. U radu ovogodišnje Ekološke pravne klinike učestvuje 30 studenata prvog i drugog ciklusa studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Prva sesija biće održana tokom 5. i 6. novembra 2020. godine.

 

 

Štampa El. pošta

POZIV STUDENTIMA DA SE PRIJAVE NA PLATFORMU MOODLE I MEJLING LISTE

 POZIV STUDENTIMA DA SE PRIJAVE NA PLATFORMU MOODLE I MEJLING LISTE

Moodle је onlajn platforma koja studentima omogućava slušanje  predavanja i vježbi na svakom predmetu.

Studenti su OBAVEZNI da se prijave na platformu Moodle kako bi bili u prilici da prate nastavu koja će biti održana elektronskim putem.

Studentima je omogućena prijava na Moodle platformu putem Infokiosk naloga.

ROK ZA PRIJAVU JE DO 8.11.2020. GODINE.

UPUTSTVO ZA PRIJAVU PREKO INFOKIOSKA

 

Da bi bila omogućena interaktivna elektronska komunikacija između nastavnika, saradnika i studenata, napravljen je sistem lists.pravni.ues.rs.ba, koji omogućava samostalnu prijavu studenata na mejling liste.

Mejling liste su kreirane prema godini studija i prema mjestu studiranja.

Studenti su OBAVEZNI da se prijave na odgovarajuću mejling listu NAJKASNIJE do 8.11.2020. godine.

Ukoliko studenti imaju nejasnoća u vezi sa prijavom na određenu mejling listu, mogu da se jave na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

UPUTSTVO ZA PRIJAVU NA MEJLING LISTE

 

 

 

Štampa El. pošta

NASTAVA NA PRAVNOM FAKULTETU BIĆE ODRŽAVANA ELEKTRONSKIM PUTEM U NOVEMBRU 2020. GODINE

Senat Univerziteta u Istočnom Sarajevu prihvatio je prijedlog Nastavno-naučnog vijeća Pravnog fakulteta da se nastava u novembru drži onlajn, korišćenjem Moodle platforme i Jitsi Meet video-konferencijske platforme. Ovu odluku smo donijeli imajući u vidu usložnjavanje epidemiološke situacije i obavezu da дјelujemo odgovorno u ovim teškim trenucima. Oslobađajući kolokvijumi i ispiti biće održavani uživo. Ukoliko se situacija poboljša, od decembra bismo ponovo držali živu nastavu.

Nastavnici i saradnici su dužni da drže pun fond časova svake sedmice, tako da će studenti biti u prilici da slušaju predavanja i vježbe na svakom predmetu. Studenti imaju obavezu da se prijave na Moodle platformu, na način koji je opisan u uputstvu koje ćemo objaviti istovremeno sa ovom viješću. Molimo studente da to urade do 8. novembra, kako bi bili u prilici da prate nastavu. Ako budu imali problema, mogu da se jave na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Raspored predavanja i vježbi biće objavljivan na sajtu fakulteta, kao kad se nastava drži redovno, pa molimo studente da prate sajt.

Štampa El. pošta

POZIV ZAINTERESOVANIM STUDENTIMA DA UČESTVUJU U RADU EKOLOŠKE PRAVNE KLINIKE

POZIV ZAINTERESOVANIM STUDENTIMA DA UČESTVUJU U RADU EKOLOŠKE PRAVNE KLINIKE

I ove godine, u sklopu projekta „Ekološka pravna klinika“ Udruženje Aarhus centar u BiH će u periodu od početka novembra do kraja decembra organizovati pravnu kliniku za studenate Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Usljed nepovolјne epidemiološke situacije, a poštujući preporuke nadležnih organa, ovogodišnja Klinika biće održana elektronskim putem. Koordinator Ekološke pravne klinike je doc. dr Sanja Kreštalica.

Cilj ove pravne klinike je obuka studenata za praktičnu primjenu pravnih propisa iz oblasti ekologije, posebno Aarhuske konvencije, u domaćem pravnom poretku, kroz rad na konkretnim slučajevima. Rad pravne klinike će se odvijati u četiri sesije, tokom kojih će biti održan niz predavanja i obuka za praktičnu primjenu pravnih propisa iz oblasti ekologije.

Prva sesija će biti održana 5. i 6. novembra 2020. godine. Detaljan program rada pravne klinike biće objavlјen nakon što se utvrdi konačna lista učesnika pravne klinike. Budući da će se rad Ekološke pravne klinike odvijati putem odgovarajućih elektronskih platformi, broj učesnika ove godine nije ograničen.

Pozivamo sve zainteresovane studente prvog i drugog ciklusa studija da se prijave za učešće u radu Ekološke pravne klinike na e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. do srijede, 4. oktobra 2020. godine, do 14 časova.

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892

 

});})(jQuery);