to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Vijesti

Studenti uskoro na praksi u Skupštini grada Bijeljina: Đurđević i Marković potpisali Memorandum o saradnji 

 

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu dr Goran Marković potpisali su danas Memorandum o saradnji i razumijevanju između ove visokoobrazovne institucije i Skupštine grada Bijeljina. 

Kako je istakao Marković, riječ je o važnom dokumentu kojim je formalizovana i institucionalizovana saradnja ove dvije institucije. 

„Na taj način možemo obezbijediti da Pravni fakultet pruža pomoć gradu i Skupštini grada Bijeljina ukoliko se pomoć pokaže kao potrebna u pogledu izrade pravnih akata koji su u nadležnosti Skupštine grada. S druge strane, Skupština grada može da pruži prije svega studentsku praksu našim studentima, jer Pravni fakultet ima bogatu i razvijenu studentsku praksu", rekao je Marković.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević izrazio je zadovoljstvo što je, kao nekadašnji student Pravnog fakulteta UIS, u prilici da sa njima nastavi saradnju na ovaj način. 

„Posebno mi je zanimljiv dio koji se odnosi na studentsku praksu, da studenti prisustvuju sjednicama Skupštine grada, da vide kako se donose odluke koje su od važnosti za sve građane. Mislim da bi bila i dobra ideja organizovati za studente neku simulaciju skupštine gdje bismo ih podijelili po fiktivnim ili postojećim strankama i dali im mogućnost da u sali organizuju sjednicu skupštine", rekao je Đurđević i dodao da je u planu organizovanje i okruglih stolova i seminara. 

Kako su istakli potpisnici, ovaj memorandum će omogućiti da se, pored pravosudnih institucija, studentska praksa proširi i na jedinice lokalne samouprave.

 

Štampa El. pošta

SLOBODNA MJESTA NA BUDŽETU ZA DRUGI UPISNI ROK

Na Pravnom fakultetu ostalo je još slobodnih mjesta za studente čije školovanje će finansirati Republika Srpska (budžetska mjesta). Na Palama, takvih mjesta ima još 28, a u Bijeljini 31. To je odlična prilika za buduće studente – državljane Republike Srpske i Republike Srbije, koji mogu studirati kvalitetno, a besplatno, o trošku države.

Osim ovih mjesta, na Pravnom fakultetu ima još po pet mjesta za vanredne studente na Palama i u Bijeljini, te po dva mjesta za studente strane državljane u Palama i Bijeljini (studenti državljani Republike Srbije ne smatraju se studentima stranim državljanima).

Predaja dokumenata u drugom upisnom roku, u Palama i u Bijeljini, traje od 30. avgusta do 3. septembra, a prijemni ispit biće održan 6. septembra.

Štampa El. pošta

NAŠ STUDENT DOBITNIK NAGRADE FONDACIJE ZA SRPSKI NAROD I DRŽAVU

 

Student treće godine Pravnog fakulteta, Simeon Petković, osvojio je treće mjesto na Konkursu za godišnju studentsku nagradu Fondacije za srpski narod i državu. Konkurs je podrazumijevao pisanje eseja na aktuelne teme - Evrointegracije: Mini Šengen i regionalna saradnja i Izazovi i perspektive moderne demokratije.

Žiri koji je pregledao eseje činila su tri profesora Pravnog i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dvojica diplomata Republike Srbije.

Konkurs je raspisan za studente osnovnih i master akademskih studija fakulteta društveno-humanističkih nauka iz Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Među učesnicima iz regiona bili su i studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Fakulteta međunarodnih odnosa i svjetske politike na Državnom Lingvističkom  Univerzitetu „N. A. Dobroljubov“ u Nižnjem Novgorodu.

Uz veliku pomoć znanja stečenog na Pravnom fakultetu kolega Petković je nagrađen trećim mjestom od 39 pregledanih radova, uz obrazloženje žirija da je tekst autora, na temu Izazovi i perspektive moderne demokratije, privukao pažnju po svojoj autentičnoj iskrenosti, slobodnom razmišljanju i zanimljivim zaključcima. Nagrađen je sa prikladnim stručnim i novčanim nagradama, koje je u Kruševcu uručio lično predsjednik Republike Srbije, g. Aleksandar Vučić.

Kolega Petković poručuje svim studentima da što češće učestvuju na konkursima i takmičenjima sa temama vezanim za studije prava jer će tako, još za vrijeme studiranja, najbolje  iskoristiti znanja i vještine koja stiču na Pravnom fakultetu.

             

 

 

 

 

 

 

Štampa El. pošta

DODIJELJENI SERTIFIKATI POLAZNICIMA EKOLOŠKE PRAVNE KLINIKE

 

Dodjelom sertifikata polaznicima uspješno je okončana još jedna Ekološka pravna klinika. Tokom akademske 2020/2021. godine, kliniku je pohađalo trideset studenata prvog i drugog ciklusa studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Koordinator klinike bila je doc. dr Sanja Kreštalica.

Kao i prethodnih godina, Ekološku pravnu kliniku organizovalo je Udruženje „Aarhus centar u BiH“,  uz finansijsku podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Usljed nepovoljne epidemiološke situacije, pravna klinika je organizovana onlajn, putem Zoom platforme.

Cilj ove pravne klinike bila je obuka studenata za praktičnu primjenu pravnih propisa iz oblasti ekologije, posebno Aarhuske konvencije, u domaćem pravnom poretku, kroz rad na konkretnim slučajevima. Rad pravne klinike se odvijao u četiri sesije, tokom kojih je održan niz predavanja i obuka za praktičnu primjenu pravnih propisa iz oblasti ekologije.

Ovom prilikom Pravni fakultet izražava kolegijalnu zahvalnost kolegicama i kolegama iz Udruženja „Aarhus centar u BiH“; na višegodišnjoj plodnoj saradnji, kao i svim studentkinjama i studentima koji su aktivno učestvovali u radu Ekološke pravne klinike.

  

  

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892

 

});})(jQuery);