PRAVNI FAKULTET ORGANIZUJE NAUČNI SKUP „PRAVO I VRIJEDNOSTI“

NIK 0134

PRAVNI FAKULTET ORGANIZUJE NAUČNI SKUP „PRAVO I VRIJEDNOSTI“

Pravni fakultet će 26. oktobra ove godine organizovati naučni skup na temu „Pravo i vrijednosti“. Namjera organizatora skupa je da ukaže na značaj vrijednosti koje su utkane u temelje pravnog sistema. Iz ovih vrijednosti, razvijaju se pojedini pravni instituti i regulišu različite oblasti društvenog života. Čini se da moderna pravna teorija ne obraća dovoljno pažnju na ove vrijednosti, a da to pogotovo ne čine organi koji vrše pojedine funkcije državne vlasti. Zato, često nije lako pronaći temelj pozitivnopravnog normiranja pravnih instituta u onim vrijednostima za koje se društvo opredijelilo i koje su stekle civilizacijsku vrijednost, a koje barem nominalno predstavljaju i temelj pravnog sistema. Cilj nam je da ukažemo na značaj vrijednosti za pravo i u pravu i damo doprinos oblikovanju i ostvarivanju pravnog sistema koji će počivati na tim vrijednostima.

U radu naučnog skupa učestvovaće referenti po pozivu, a njihovi referati biće, u prvoj polovini 2019. godine, objavljeni u zborniku radova. Osim referenata, poziv da učestvuju u radu skupa dobiće sudije, tužioci, advokati i notari, koji će biti u prilici da slušaju referate i učestvuju u raspravi, iznoseći svoja mišljenja i postavljajući pitanja. Vjerujemo da ćemo na taj način podstaći saradnju, razmjenu mišljenja i iskustava pripadnika akademske i pravosudne zajednice.

Pravni fakultet je formirao međunarodni Naučni odbor, koji čine ugledni univerzitetski profesori, koji će učestvovati u pripremama za održavanje naučnog skupa i za objavljivanje zbornika radova.

Više informacija o naučnom skupu biće objavljeno na sajtu fakulteta, a informacije se mogu dobiti i putem elektronske pošte Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Štampa