Novosti

STUDENTI PRAVNOG FAKULTETA POBJEDNICI TAKMIČENJA IZ POZNAVANJA PRAVNE TERMINOLOGIJE NA ENGLESKOM JEZIKU I PRAVA EU

Studenti Pravnog fakulteta, Anja Karavlah i Miloš Radanović, oboje iz odјeljenja u Bijeljini, osvojili su prvo i treće mjesto na takmičenju iz poznavanja pravne terminologije na engleskom jeziku i prava Evropske unije. Na takmičenju koje je organizovala Direkcija za evropske integracije, uz podršku Ambasade Švedske, okupili su se studenti pravnih fakulteta u BiH. Pobjednica takmičenja, naša studentkinja Karavlah, podijelila je svoje utiske:

„Prvenstveno kao učesnik, a potom i kao pobjednik takmičenja iz poznavanja pravne terminologije na engleskom jeziku i prava EU, istakla bih da je ono bilo sjajna prilika za individualnu provjeru znanja engleskog jezika, a potom i za promovisanje značaja učenja stranih jezika, posebno engleskog, kao jednog od najčešće korišćenih. U 21. vijeku smo više nego ikad u dodiru sa raznolikostima u brojnim aspektima, a poznavanje barem jednog stranog jezika omogućava njihovo kvalitetnije i neposrednije upoznavanje, povezivanje sa drugim ljudima i otvara brojna nova vrata, naročito na polju učenja, usavršavanja i kasnijeg zaposlenja. Interesovanje za strane jezike, a potom i kvalitetna predavanja pravnog engleskog jezika kojima sam prisustvovala tokom prve i druge godine studija iznjedrili su prvo mjesto na rang-listi.

Pravo učešća na takmičenju imali su svi studenti pravnih fakulteta u BiH. Takmičenje je bilo održano onlajn, a vrijeme predviđeno za odgovaranje na pitanja bilo je i više nego dovoljno. Test se sastojao od dviju cjelina: pravne terminologije na engleskom jeziku, koja je brojala deset pitanja, i prava EU od pet pitanja. Pitanja su bila kratka, jasna i koncipirana tako da obuhvate osnovne pojmove važne za nas, buduće pravnike. Sama rang-lista zasnovana je prevashodno na tačnosti odgovora, a potom i na vremenu koje je svakom od takmičara bilo potrebno da pošalje svoje odgovore. Organizator takmičenja – Direkcija za evropske integracije, uz podršku Ambasade Švedske, obezbijedila je i vrijedne nagrade za takmičare koji su osvojili prva tri mjesta, što svakako ukazuje na pažnju koja se poklanja nadgradnji znanja iz engleskog jezika, kao i na podsticaj da se na tom (istina, dugom, ali neizmjerno korisnom) putu i istraje. Zahvalna sam na prilici da učestvujem na takmičenju i zadovoljna zbog činjenice da se prepoznaje značaj stranih jezika u različitim aspektima današnjice, kao i da se cijeni želja mladih da svoje poznavanje istih usavrše. 

Anja Karavlah, Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Bijeljina”

Pravni fakultet čestita kolegama Karavlah i Radanović na ostvarenom uspjehu i predstavljanju fakulteta na ovom takmičenju.

 

Štampa