Naučni skup na Pravnom fakultetu povodom Dana fakulteta

logo pf

Nastavno-naučno vijeće Pravnog fakulteta donijelo je odluku da Pravni fakultet i ove godine povodom Dana fakulteta organizuje međunarodni naučni skup. Biće to šesti naučni skup koji Pravni fakultet organizuje ovim povodom. Na prethodna dva naučna skupa, održana 2013. i 2014. godine, referate su izložila 103 referenta (2013. godine 53 referenta i 2014. godine 50 referenata). Nakon održavanja skupova, Pravni fakultet objavljuje zbornike radova. Posljednji objavljeni zbornik „Vladavina prava i pravna država u regionu“, sa skupa održanog 2013. godine, sadrži 57 referata, štampanih na blizu 1.000 strana. U pripremi je objavljivanje zbornika radova sa prošlogodišnjeg naučnog skupa „Odnos prava u regionu i prava Evropske unije“.

Pošto se ove godine navršava dvadeset godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, opšta tema ovogodišnjeg skupa, koji će biti održan u oktobru mjesecu na Palama, biće „Dvadeset godina primjene Dejtonskog mirovnog sporazuma“. Pored opšte teme, na skupu će biti obrađivane i podteme u okviru pojedinih oblasti, i to:

  • Građanskopravna oblast – „Aktuelna pitanja građanskog prava u regionu“;
  • Krivičnopravna oblast – „Reforme krivičnog zakonodavstva u regionu“;
  • Međunarodnopravna oblast – „Nove tendencije u razvoju međunarodnog prava“;
  • Javnopravna i teorijskopravna oblast neće imati podtemu, nego će referenti izabrati temu u okviru opšte teme naučnog skupa.

Koncepcija naučnog skupa je takva da će referenti moći samostalno odrediti temu u okviru opšte teme ili u okviru jedne od podtema.

Na naučnom skupu će uzeti učešće samo referenti po pozivu.

 

Štampa