Održan međunarodni naučni skup „Odnos prava u regionu i prava Evropske unije“

1Međunarodni naučni skup „Odnos prava u regionu i prava Evropske unije“ održan je 25. oktobra 2014. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Skup je organizovan, tradicionalno, u okviru proslavlјanja Dana i Krsne slave Pravnog fakulteta, Svetog Petra Cetinjskog, i proslave 68 godina rada Pravnog fakulteta. Učešće oko 50 referenata sa uglednih visokoškolskih i državnih institucija, i preko 80 prijavlјenih referata za zbornik radova koji će biti objavlјen, dokaz su uspješnosti naučnog skupa.

Skup je otvoren u 10.00 obraćanjem dekana Pravnog fakulteta, prof. dr Radomira V. Lukića, predsjednika Organizacionog odbora za organizovanje Naučnog skupa, prof. dr Milana Tomića, kao i prodekana za naučno-istraživački rad Pravnog fakulteta, doc. dr Gorana Markovića. Uvodni referat, „Od ugledanja na jevropejske uzore do regionalne harmonizacije“, saopštio je prof. dr Radovan D. Vukadinović sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Nakon pozdravnih riječi i uvodnog referata, učesnici su nastavili rad u četiri sekcije, prema oblastima – javnopravnoj (dvije sekcije), građanskopravnoj i privrednopravnoj, i krivičnopravnoj. Po završetku rada sekcija, svi učesnici su se ponovo okupili radi usvajanja zaklјučaka. Radni dio Skupa završen je u 17.30. 7Domaćini su gostima iz Skoplјa, Kosovske Mitrovice, Niša, Kragujevca, Podgorice, Beograda, Novog Sada, Banje Luke, Sarajeva, Tuzle, Mostara, Osijeka, Splita i Zagreba priredili zajedničku večeru, gdje je druženje i upoznavanje učesnika nastavlјeno.

Ovaj skup je sedmi u nizu naučnih skupova koje Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizuje iz godine u godinu. Pređašnji skupovi su iznjedrili reprezentativne zbornike radova koji su promovisani, kao istaknuta naučna izdanja, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske i na Štandu Republike Srpske na Beogradskom sajmu knjige. Niz zbornika radova, koji su na približno 3500 stranica objedinili oko 190 radova, biće bogatiji za zbornik radova sa ovogodišnjeg skupa.

Obilјežavanje Dana i Krsne slave Pravnog fakulteta biće nastavlјeno na svečanoj akademiji, 31. oktobra, i zaklјučeno na regionalnom takmičenju besjednika.

 

Štampa