Besjednička sekcija

Sekcija za besjedništvo Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu obnovila je rad u oktobru 2010. godine, na inicijativu Predsjedništva Saveza studenata i uz podršku dekana prof. dr Milana Tomića, kao i doc. dr Dimitrija Ćeranića. Inače, sekcija je postojala i ranije, tokom 2000. i 2001. godine, kada ju je osnovao i vodio pokojni prof. dr Novica Vojinović, jedan od naših najznačajnijih pravnih istoričara.

Zahvaljujući profesoru Vojinoviću i njegovom pregalaštvu, studenti našeg fakulteta naučili su teorijske osnove i praktičnu vještinu retorike, te započeli sa učešćem na domaćim i međunarodnim takmičenjima u govorništvu. Tokom dvije godine postojanja, naši studenti su učestvovali i osvajali prva mjesta i nagrade na smotrama besjedništva na pravnim fakultetima u Beogradu, Nišu, Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu, kao i na kulturnim manifestacijama u slavu retorike u Sremskoj Mitrovici i Bijeljini. Takođe, četvoro studenata nastupalo je na međunarodnom festivalu rimske tradicije i retorike u Rovigu, u Italiji, gdje su govorili besjede na italijanskom jeziku.

Besjednička sekcija danas djeluje kako u sjedištu Pravnog fakulteta, na Palama, tako i u Odjeljenju u Bijeljini, okupljajući studente željne unapređenja svojih govorničkih sposobnosti. Sekciju vode doc. dr Dimitrije Ćeranić i viši ass. Đorđe Marilović, mr. Sekcija održava sastanke, u principu, jednom sedmično. U radu sekcije učestvuju studenti svih godina studija, a poziv za učlanjanje je neprestano otvoren.

Sve veće zanimanje studenata za rad Sekcije rezultat je posjećenih nastupa i takmičenja govornika, koji se organizuju na Pravnom fakultetu. Od 2010. godine, na našem fakultetu održano je pet takmičenja, na kojima su pored naših govornika učestvovali i najbolji besjednici sa pravnih fakulteta iz Beograda, Novog Sada, Niša, Banje Luke, Filozofskog fakulteta iz Istočnog Sarajeva i dr. Učešće govornika sa drugih fakulteta čini nas posebnim kako u zemlji, tako i u regionu jer su naša takmičenja otvorena za sve besjednike, oštra uma i britka jezika, a što nije slučaj sa ostalim fakultetima. Takmičenjima u besjedništvu i nastupima članova Besjedničke sekcije, redovno prisustvuju brojni građani, pravnici – sudije, tužioci, pravobranioci, advokati, te studenti i zaposleni na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Pored učešća na smotrama koje smo sami organizovali, naši govornici su posljednjih godina nastupali i na Pravnom fakultetu u Nišu, Nušićijadi u Ivanjici, Kočićevom zboru u Banjoj Luci, Međunarodnom festivalu govorništva u Budvi, Višnjićevim danima u Bijeljini, takmičenju dr Zoranu Đinđiću u čast, svetosavskim akademijama na Palama i u Bijeljini, akademijama povodom dodjele diploma, brucoškim jutrima na Pravnom fakultetu, te mnogim humanitarnim večerima.

U radu Sekcije učestvuju ne samo studenti Pravnog fakulteta, iako su oni pretežna većina članova, nego i posebno nadareni učenici srednjih škola. Rad Sekcije je prilika da se i na studijama nastavi usavršavanje u govorništvu, što je posebno značajno zbog sve većeg zanimanja za besjedništvo u srednjim školama.

S nadom da će rad Sekcije biti još bolji i uspješniji u budućnosti, pozivamo sve studente da se zajednički družimo sa lijepom riječi.

 

 

Štampa