to top

Pravni fakultet

Univerziteta u Istočnom Sarajevu

O fakultetu

Obilježeni Dan i krsna slava Pravnog fakulteta

 

 

Obilježeni Dan i krsna slava Pravnog fakulteta UIS-a

  1. новембра 2018.

Svečanom akademijom povodom Dana i krsne slave Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu u srijedu, 31. oktobra, na Palama je promovisan 91 diplomirani pravnik, magistar pravnih nauka i master prava.

Vršilac dužnosti dekana Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radislav Lale je rekao da su promovisali 81 diplomiranog pravnika, devet magistara pravnih nauka i jednog master prava, te da je to prosječan broj diplomiranih svršenih studenata koje obezbjeđuju svake godine, ali i dovoljan da zadovolji sve potrebe koje imaju Republika Srpska i BiH.

Lale je istakao da je promocija diplomiranih pravnika dokaz da je ovaj fakultet postao prepoznatljiv u zemlji i regionu, te da je jedan od stubova sistema visokog obrazovanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Republike Srpske i BiH.

Prema njegovim riječima, Pravni fakultet ovom promocijom doprinosi razvoju društva jer daje najkvalitetnije pravničke kadrove koji će biti spremni i sposobni da odovore pravno-političkim i socijalno-ekonomskim zahtjevima koje danas postavljaju moderno društvo i pravnička profesija.

„U tom pogledu postali smo i jedan od faktora zadržavanja mladih ljudi na Sarajevsko-romanijskoj regiji“, naveo je Lale.

Za najboljeg diplomiranog studenta prava u generaciji 2017/2018. godine izabran je Miloš Tošić iz Bijeljine sa prosjekom ocjena 9,74 koji je rekao da je na Pravnom fakultetu stekao kvalitetno znanje koje će koristiti dalje u struci.

Tošić je dodao da trenutno volontira u Osnovnom sudu u Bijeljini, da je upisao master studije prava na Palama, te da mu je najzanimljiviji segment građansko pravo.

Dodijeljene su i nagrade studentima koji su na svojoj godini studija ostvarili najbolji uspjeh, te su najbolji studenti druge godine Nadežda Drašković, Jovana Marković i Katarina Klačar.

Najbolji studenti treće i četvrte godine su Marijana Nikić i Branko Hadži Stević.

Istog dana, Pravni fakultet vjerskim obredom svečano je obilježio Dan ove visokoškolske ustanove i krsnu slavu – Svetog Petra Cetinjskog.

Vršilac dužnosti dekana Pravnog fakulteta na Palama Radislav Lale rekao je da ujedno obilježavaju i 72 godine postojanja Pravnog fakulteta jer baštine tradiciju Sarajevskog pravnog fakulteta koji je osnovan 1946. godine.

On je dodao da obilježavanje krsne slave govori o tome da Pravni fakultet vodi računa i o tradiciji.

Govoreći o radu ove ustanove, Lale je naveo da je u proteklom periodu zaključeno niz sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji sa pravosudnim institucijama.

„U planu je zaključenje takvih sporazuma sa organima lokalne samouprave i državnim institucijama Republike Srpske i BiH. Na taj način vršimo organizaciju našega nastavnog procesa u smislu da se polako približavamo unapređenju koncepta dualnog sistema obrazovanja, gdje ćemo pokušati da napravimo spoj teorije i prakse“, izjavio je Lale novinarima nakon lomljenja slavskog kolača.

Lale je dodao da će na taj način studenti slušati nastavu na fakultetu, praksu raditi u pravosudnim i drugim institucijama i nakon završetka studija biti sposobni da se efikasno uključe u sistem rada.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, koji je i kum slave, rekao je da Pravni fakultet radi od 1994. godine, ali da nastavlja svoju tradiciju od prije 72 godine, jer je bio dio fakulteta u Sarajevu koji je tokom egzodusa izmješten.

Kuzmanović je istakao da je ovaj fakultet poznat ne samo u Srpskoj, nego i u Srbiji, Crvoj Gori, Makedoniji.

On je naglasio da je ovaj fakultet rasadnik kadrova koji mogu, hoće i znaju da štite Republiku Srpsku, da će svi oni biti buduće sudije, tužioci „u čijim rukama će biti pravda koja se dijeli“.

Svečanostima na Pravnom fakultetu prisustvovali su predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu, dekan Pravnog fakulteta u Nišu, te brojni gosti iz javnog i političkog života.

Štampa El. pošta

 

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sjedište

Alekse Šantića br.3
71420 Pale
Republika Srpska - BiH
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt

Pale: +387 57 227 138 i +387 57 226 609;
Bijeljina: +387 55 211 390;
Srebrenica: +387 56 490 390;
Fax: +387 57 226 892